Трима души са задържани тази нощ заради далавери в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Сред тях е и изпълнителният директор на институцията, заяви по Нова телевизия говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова.

Арестуван е още един служител на Агенцията, за третото лице в момента не се дават сведения, тъй като това може да попречи на разследването.

В офисите на Агенцията в София и Бургас са извършени обиски тази нощ, като са иззети множество документи. Въз основа на събраните доказателства става ясно, че български фирми са декларирали неверни данни пред ЕС, като така са получавали евросредства в много по-големи размери, отколкото им се е полагало. Засега не е ясно дали участниците в схемата след това са делили парите. Знае се обаче, че търговските дружества са получавали субсидии въз основа на неверни сведения със знанието на изпълнителния директор. Все още не може да се каже за какви суми е била извършена далаверата.

По-късно днес магистратите ще заседават, за да решат каква да бъде мярката за неотклонение на тримата задържани, заяви още Арнаудова.

По другия нашумял казус – отнемането на имунитета на бившия енергиен министър Делян Добрев, Арнаудова заяви, че има наличие на безстопанственост, проявена от страна на Добрев, като той не е спрял подписани от други лица неизгодни договори. Не е предприел каквото и да е действие, за да се прекратят договори с „Парсънс”, допълни Арнаудова.