Проектонаредба за изменение и допълнение на Наредба № 105 от 2006 г., публикувана от МЗХ, внася промени в реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/.

Добавя се разглеждането на възражения срещу заповедта на министъра на земеделието и храните за одобряване на проект на специализиран слой "Площи, допустими за подпомагане".

Начините да бъдат обновявани специализираните слоеве "Физически блокове" и "Площи, допустими за подпомагане" изчерпателно се изброяват.

Други промени в наредбата произтичат от тълкувателно решение на Върховния административен съд от 2015 г.

Според него заповедта на министъра на земеделието акт, който по отношение на отделния земеделски производител е индивидуален административен акт.

Т.е. производството по оспорването следва да се проведе като оспорване на индивидуални административни актове от Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Определя се редът за подаване на възражения до министъра - земеделските стопани ще могат да ги подават по образец чрез автоматично генериране от интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие".

МЗХ ще извършва проверки на подадените възражения и ще отстранява пропуски и непълноти в обхвата на проекта на специализиран слой "Площи, допустими за подпомагане", когато са установени такива.

Резултатите от извършените проверки на всяко отделно възражение следва да се публикуват на интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие"!