Повече светлина

Преместете растенията на най-светлото място до прозореца. Особено много светлина е необходима за цъфтящите растения - азалии, циклами, теменужки, бровалии, жасмина.

Сутрините са мъгливи

Ултразвуковите генератори на мъгла и овлажнителите за въздуха от всякакъв тип, поставени близо до растенията, най-добре решават проблема със сухия въздух.

Пръскайте правилно!

Поставете пулверизатора на най-ситното разпръскване. Ежедневно пръскайте не само растенията, но и въздуха около тях.

Имайте мярка!

През зимата пръскайте така, че цялото растение да се овлажнява равномерно, но от листата да не текат капки вода. Ако в помещението е студено, пръскания не са необходими.

Не са необходими и за растенията със сух период на покой - кактусите и сукулентните. Но колкото по-топло е помещението, толкова по-често трябва да оросявате.

Полезна рецепта

Водата, с която ще пръскате оставете върху парното за едно денонощие. Най-добре е температурата на водата да бъде с няколко градуса повече от температурата на въздуха.

Зимна почивка

Намиращите се в състояние на покой стайни нарове, фуксии, лантана, пеларгонии по-добре ще презимуват при температура не по-висока от 15 С и минимално поливане.

Профилактиката е по-добра от лечението!

Всекидневно проверявайте вашите растения - междувъзлията, листните пазви, обратната страна та листата. Признаци за поразяване от вредители са следните - следи от паяжина, точки и петна по листата, лепкав налеп, топчета памук, тъмни брадавички. В самото начало е лесно да се избавите от вредители ръчно или като ги измиете под течаща вода.