Периодът на покой при хипеаструма започва късно през есента и продължава около два месеца. Най-подходящото време за покой е през октомври и ноември. За целта подгответе растенията, като постепенно намалите поливането им. Най-добре е през това време да настаните саксиите в избените помощения. Ако разполагате с повечко растения, събудете ги през няколко дни, за да се радвате на цветовете им по-продължително.

Хипеаструмът не бива да се разсажда напролет, а след като премине периодът на покой. Това означава, че ще го пресадите през декември.

ВНИМАНИЕ!

Има правила, които трябва стриктно да спазвате:

Почвената смес да е от равни части градинска почва, сипеща се листовка, добре разложен оборски тор и пясък.

Саксиите съобразете с едрината на луковиците. За цъфтящите те трябва да са над номер 20.

Дренирайте добре, като над отворчето поставете парче от саксия и след това поне 2 см пясък. Чак тогава насипете почвената смес.

Поне половината от луковицата трябва да остане над повърхността на почвата.

Полейте и поставете саксиите в помещение с температура 18 градуса.

Ако спазите тези правила, точно след два месеца ще се появи бъдещият цветонос. Буйно растящите листа не трябва да се изрязват, те ще помогнат на пъпката, която ще се появи след тях. Листата от тази година трябва да бъдат буйни и здрави. Те изхранват новата луковица, в която се формира бъдещият цвят. Ако изхранването е добро, догодина ще получите силна луковица, от която първо ще се покаже цветна пъпка, а после листата.