След неотдавнашното решение на Постоянния комитет на Европейската комисия по ветеринарните лекарствени средства за отмяната на забраната за експорт на живи свине от Румъния в други страни-членки на Съюза от Асоциацията на румънските свиневъди (APCPR) заявиха,  че това може да доведе до увеличения на ежегодния експорт на свине от страната с 1,6 млн. глави.
Отмяната на забраната влиза в сила още от този месец и позволява на румънските свиневъди да възобновят експортните си доставки в ЕС. Забраната беше въведена през 2003 г. заради серия от огнища от син език. Тогава Румъния и България се сблъскаха със забрана за износ на живи свине, но им беше разрешено да изнасят обработени продукти от свинско месо.
Поголовието свине в Румъния съставлява 4 млн. глави и вследствие на отмяната на забраната износът на живи свине от страната в другите европейски страни поголовието свине може да се увеличи с около 40 процента, смятат от ACPCR.
Освен нова румънските власти смятат да възстановят експорта на живи свине и на трети пазари.
В момента изнасяме живи свине в стани като Грузия и Албания. Водим успешни преговори за експорт на свинско в Япония и Южна Корея, съобщи говорителят на Асоциацията на румънските свиневъди Рарес Хабеану.