На фона на опасенията заради прекаленото използване на антибиотици в животновъдството учените започнаха да търсят нови начини за лечение на кравите. В американския Институт за хранителни и земеделски науки открили, че заболяванията на матката при крави може да бъдат предотвратени, без да се прилагат антибиотици. Това откритие ще помогне да се подобрят условията на отглеждане на кравите, тъй като заболяванията на матката често се предизвикват от бактерии и са  много опасни, защото може да доведат до безплодие и намаляване на млеконадоя.
Изследването се провело в млечна ферма на Alliance Dairy до град Гейнсвил, щата Флорида. Учените давали на кравите микрочастици хитозан — антибактериално вещество, получавано от хитин (животинския аналог на целулозата). Обикновено като източник на хитин се използва черупката на скаридите или нисши гъби. Въвеждали хитозан в матката и наблюдавали какъв е ефектът. Както и се очаквало, хитозанът потискал много болестотворни бактерии, включително Fusoscobacteria necrophorum. Благодарение на въздействието му животните се излекували от много заболявания, включително от метрит (възпаление на матката). 
Преди експериментите в животновъдната ферма учените провели лабораторно изследване, където получили положителен резултат още през 2014 г.