Всеки ден ползваме и виждаме предмети, чиито дребни детайли не ни правят впечатление и не се питаме за какво служат.

Прозрачните химикалки BIC с тъмносини, черни, зелени и червени капачки са едни от най-използваните по света - пишат гладко, не изпускат, знаеш кога ще свършат. На върха на капачката има дупчица. Тя не предпазва мастилото от изсъхване, няма нищо общо и с евентуалното му изтичане, а спасява живот.

Възрастните имат навика да гризат капачката на химикалката, когато са напрегнати или нервни. Децата пък често пъхат в устата си всичко, попаднало в ръцете им, особено малки предмети.

Гладката капачка лесно може да бъде погълната, да стигне до трахеята, да я запуши и да предизвика задушаване.

Малкият отвор

затруднява самото

всмукване, защото

през него навлиза

въздух

и не се получава вакуум. Помага и когато капачката е глътната - през него пострадалият поема достатъчно кислород, докато тя бъде извадена.

Френската компания BIC пуска първите химикалки, чиито капачки имат дупчица на върха, през 1991 г. Моделът е свръхпопулярният Cristal Pen. Много производители на писалки следват примера ѝ и така спасяват живота на стотина деца и почти толкова възрастни годишно.

Малки отвори има и на “прозорците” на самолетите. Те са в долния край и компенсират голямата разлика в атмосферното налягане вътре в салона и отвън във въздуха. Те предпазват стъклата не само от пръсване, но и от замъгляване - благодарение на тях между трите слоя, от които са направени илюминаторите, няма влага и пътниците се наслаждава на гледката отгоре.

Дупчицата от долната страна на катинара e важна - когато той се ползва на открито, през нея се оттича водата. Служи и за смазване на самия катинар.

Ролетката за мерене също има малка дупка – тя е елипсовидна и е отстрани на металната пластинка, с която започва. Чрез нея ролетката може да се закачи на гвоздей или на винт и дължината, от която се интересуваме, да се измери точно, без хлъзгане.

Малкият отвор в началото на линийките за мерене - дървени и пластмасови, няма някакво специално предназначение, просто служи за закачане.

Това е предназначението и на дупката в дръжката на тенджерата. Но не е единственото. Следващия път, когато се развихрите в кухнята, не оставяйте използваната готварска лъжица на плота или до котлона, а я поставете в отвора на дръжката.

Лъжицата за спагети пък има дупка по средата. Логично е да се предположи, че тя служи за изцеждане на водата от пастата. Всъщност целта ѝ е друга - чрез нея се измерва количеството сухи спагети, достатъчни за една порция.

Когато говорим за дупки, много маратонки имат по две допълнителни - най-отгоре, отстрани, които не са част от отворите за връзките. Те не само фиксират маратонката много по-здраво за крака, но и

не позволяват

връзките, които

се промушват

и през тях, да

се разхлабят

при продължително бягане и спортуване. Предназначението на двете допълнителни дупки отстрани на кецовете Converse All Stars е очевидно - за проветряване.

Често, когато си купите ново палто, панталон, яке или друга дреха, към нея има пришито малко пликче - с едно или няколко копчета и парченце плат. Копчетата са резервни, ако някое се скъса и го изгубите. Но парчето плат не е за закърпване на дрехата, ако я скъсате. Идеята е да го изперете с вашия прах за пране и да видите как ще реагира - дали ще пусне боя, дали ще избелее и дали ще промени цвета си. Тествате, за да не съсипете новата си дреха в пералнята.

Илиците на ризите са вертикални с изключение на най-горния, където се закопчава яката. Той е хоризонтален. Много често такъв е и най-долният илик, където е коремът. Предполага се, че в тези области копчето непрекъснато опъва илика. Ако той е вертикален, копчето може да се изхлузи и да се разкопчае. При хоризонталния илик опънът е концентриран само в ъгъла му и копчето не може да излезе. Най-много да се скъса.

Въпросът

за какво е малката

гайка на гърба

на ризата

има два отговора. Първият и най-логичният - за закачане. Вторият е от времената, когато са се носили подвижни яки и гайката се е ползвала за по-добро закрепване на вратовръзката към шията.

В малкото джобче в големия джоб от дясната страна на дънките слагаме монети, билети, флашки. Стив Джобс дори се пошегува преди време, че е направено за него, за да събере айпод. Петият джоб на дънките е измислен от създателя им Леви Щраус през 1873 г. специално за джобните часовници на каубоите по времето на Златната треска.

Те носели джобните си часовници в елеците, както е прието, но често ги губели или повреждали. Затова Леви Щраус добавил малкото джобче на дънките - за удобство на най-многобройните си клиенти. Джобните часовници са изчезнали отдавна, но малкото джобче продължава да е запазена марка на Levi`s. В каталога на компанията този вид джобове се наричат watch pocket (джоб за часовник).

Леви Щраус въвежда и металните капси на дънките. Той започнал да произвежда панталони от здрави и дебели материи, които да са удобни и практични за златотърсачите и каубоите. Първоначално изпозвал брезент за палатки, а после внасял син плат от Генуа и Ним (Genes, френското наименование на италианския град, бил щампован върху пакетите и оттам идва английското джинси, а платът се нарича деним (de Nimes), защото е от този френски град). Материите обаче не били достатъчно здрави - инструментите и парчетата злато, които миньорите слагали по джобовете си, натежавали и панталоните се късали.

Близо 20 г. били нужни, за да се разреши проблемът. През 1872 г. Якоб Дейвис

подсилил местата,

на които дънките

най-често се късали,

с медни нитове,

които се използвали за конските сбруи. Тъй като нямал достатъчно пари, за да патентова изобретението си, се обърнал към Леви Щраус. Година по-късно двамата патентовали правото да правят дънки с метални нитове по джобовете.

През 1941 г. те изчезнали от дънките Levi`s - тогавашният президент на компанията ги забранил, защото се изгорил. Металните капси на панталоните му се били нагорещили от дълго седене до комината. Освен това нитовете на задните джобове оставяли петна по столовете. Шест години по-късно Levi`s ги върнала, но само върху предните джобове. Другите марки дънки оставят капсите и на задните. И до днес те са не само декоративен елемент, но и правят дънките, якетата, ризите и полите по-здрави.

Гумичката за триене се появява век преди дънките. Днес има хиляди видове, но класическата е от две части - синя и червена. Червената част, която е по-мека, изтрива надписи и рисунки от молив. А синята, която е по-твърда и по-груба,

заличава не следи

от химикал, а също

от молив, но върху

по-плътна хартия

Сега, когато пишем на компютри, а не с моливи и химикалки, ни помага едно цилиндърче в края на кабела, който свързва монитора с компютъра. Нарича се “феритен филтър” или “феритна маниста” и е просто устройство - в него има две магнитни полуцилиндърчета, през които минава завитият на 360 градуса кабел. Той обира смущенията на сигнала по кабела и затова образът на екрана е ясен.

Малките изпъкнали линийки в долната част на клавишите F и J на клавиатурата пък помагат за бързото писане. При десетопръстната система показалецът на лявата ръка трябва да е върху F, а на дясната - върху J. Изпъкналостите помагат да го направим, без да гледаме клавиатурата. При цифрите стартовият бутон е 5, върху него се поставя средният пръст. Затова той също има “пъпчица” - не само върху бутоните на цифрите в дясната част на клавиатурата, но и на калкулаторите и телефоните.

Дъното на бутилките за вино е вдлъбнато, за да издържат на по-високото налягане на пенливото вино в тях. Бутилките за шампанско са най-дълбоко вдлъбнати. “Трик” си имат и пластмасовите бутилки за безалкохолни напитки - на дъното на капачките им има диск. Той задържа течността в бутилката и не позволява да се разгазира бързо.

Диск, но овален има и на дъното на капачето на пластмасовите кутийки на бонбоните “Тик-так”. То затваря плътно кутийката, но служи и като дозатор. В него влиза само едно драже, което можете да вземете оттам. А не да тръскате кутийката върху дланта си, да си вземете едно драже, а останалите да приберете обратно.