Още 2% и батерията на смартфона ще падне, а е зареждана преди няма и 10 часа. Включваме го да се зареди, преди да си легнем, и на следващия ден цикълът се повтаря.

Така устройството постепенно скъсява времето, за което издържа на 100% заряд. Накрая започва да се самоизключва своеволно, преди индикаторът да сигнализира, че и последните няколко процента от батерията са оползотворени.

С вързани ръце сте. Или ви е нужен нов телефон, или нова батерия в зависимост от марката на телефона. Но и те рано или късно наследяват съдбата на предшествениците си.

Затова е време да научите някои прости правила, които ще ви помогнат да удължите живота на батерията и да се радвате по-дълго на смартфона си.

Не оставяйте

устройството

включено към

контакта, ако е

зареден до 100%

Когато телефонът бива оставен за зареждане за по-продължително време - например цяла нощ, е много лошо за литиево-йонната батерия на устройството. Средно времето, което е нужно за достигане на 100% зареждане, е около 1,5-2 часа, което е около 3 до 6 пъти по-малко от времето, което отделяте за нощния сън. Това причинява стрес на батерията, което пък уврежда химията, вложена в нея. Затова най-добре изключете устройството от електрическата мрежа в момента, в който то е напълно заредено. Това би подействало на смартфона, като облекчаване на мускулите след усилена тренировка при хората.

Най-добре не

го зареждайте

напълно

Всъщност батерията на вашето устройство ще е подложена на още по-малък стрес, ако не я зареждате докрай. Затова се постарайте да го изключвате от контакта, преди то да достигне заветните 100%. Литиево-йонната батерия няма нужда да бъде пълна, даже е желателно да не е заради постоянния стрес от високото напрежение. Ако трябва да се перифразира, тя се изморява, когато ѝ се даде максимално количество ток и това я износва по-бързо в дългосрочен план.

Зареждайте

често и

по малко

Колкото и нелогично да ви звучи, по-добре зареждайте по малко батерията винаги когато има възможност. Оказва се, че това е най-добрият вариант за зареждане на смартфона и е доста по-лошо да го подлагаме на “голямото зареждане”, когато той е тотално изтощен.

Най-добре да заредите телефона си за кратко всеки път, когато индикаторът на дисплея покаже 10% надолу. Ако трябва да спазвате винаги този съвет обаче, в един момент ще се превърнете в роб на техниката си. Затова просто го зареждайте винаги когато можете, но с уговорката да не го оставяте до критично ниски и критично високи стойности на заряд. Това не само ще осигури оптимални условия на работа на литиево-йонната батерия, но и ще ви осигури постоянно зареден телефон през деня.

Важно е да се отбележи, че зареждането за по-кратки интервали от време ще подобри драстично работата на устройството ви, особено с приложения, които го товарят повече. Такива са всички програми, които изискват използването на GPS функцията.

Пазете батерията

от прегряване

Батериите на смартфоните са толкова високо чувствителни на прегряване, че “Епъл” дори съветват потребителите си да отстраняват определени калъфчета от устройствата, преди да започнат да ги зареждат. В случай че не знаете дали даден кейс влияе зле на телефона ви, просто изчакайте няколко минути, след като го включите в контакт, за да проверите дали той не се е загрял.

Същото важи за случаите, в които сте на плажа или друго място, на което слънцето има пряк контакт с телефона ви. Покрийте го хубаво, защото това също уврежда батерията. Пазете техниката и от ужасно ниските температури, защото те също я затормозяват.