Благодарение на богатия коктейл витамини, тиквата е добър имунизатор в зимните месеци, подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня, поддържа здравината на зъбите и костите.

Един от лесните начини да се приготви тиквен сок за зимата без пастьоризация е с помощта на сокоизтисквачка.

Почистената и нарязана тиква се пуска през сокоизстсквачка. На всеки литър сок се добавят до 5 суп. лъж. захар. Течността се поставя на котлона и след като стигне до температура 90 градуса, се вари 5 минути.

Налива се в подходящи за стерилизация съдове, затваря се и съда се обръща с дъното нагоре. След като се охладят бурканите (бутилките), се прибират в хладно и тъмно помещение. Ако държите да пастьоризирате сока, след като сте налели кипналия сок в подходящи съдове, пастьоризирайте 10 минути при температура 90 градуса.

Обръщате съдовете с дъната нагоре след сваляне от огъня, а след охлаждане прибирате на хладно и тъмно

Знаете ли, че сокът от тиква...

Подобрява работата на стомашночревния тракт, спомага за жлъчкоотделянето. Отдавна се препоръчва на хора със сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци. Добре действа при засягане на ставите от обменни причини, при всякакви алергични и кожни реакции.

Особено е полезен при заболявания на бъбреците и черния дроб. Може да се пие по половин чаша един път дневно. При безсъние преди лягане се пие по една чашка сок от тиква с мед, при камъни в бъбреците и пикочния мехур - по четвърт или половин чаша сок от тиква 3 пъти дневно в продължение на 10 дни.

Помага на мъжете, които страдат от възпаление на простатата. Те трябва да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици.

Действа добре при засягане на ставите от обменни причини, при всякакви алергични и кожни реакции.

Тиквата съдържа захароза, полезни пектини, калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, натрий, кобалт.