Ако сделката се осъществи, ВАТ ще стане най-голямата цигарена фирма в света

British American Tobacco (BAT) обяви, че е направила предложение да изкупи непритежаваните от британски гигант акции в американския ѝ конкурент Reynolds American Inc. за 47 млрд. долара, предаде БНР.

Ако сделката по цялостното поглъщане на компанията от САЩ се осъществи, това ще направи British American Tobacco най-голямата фирма за цигари в света, листвана някога на борсите.

BAT, която вече притежава 42,2% от Reynolds, е отправила оферта да закупи останалите 57,8% по 56,50 долара за акция, което означава, че стойността на американската фирма се оценява на 81,3 млрд. долара.

Британска компания отбеляза, че тази сделка ще бъде от полза за печалбите ѝ през следващата финансова година.

Законите за ценните книжа в САЩ изискват British American Tobacco да обяви своето предложение за сливане незабавно, след като бъде направена официална оферта пред борда на директорите на Reynolds American Inc. Следователно BAT не е била в състояние да проведе предварителни разговори по отношение на направеното предложение, посочва британският цигарен гигант и допълва, че от предложената сума, 24,13 долара за всяка една акция ще бъде предложена в брой, а останалите 32,37 долара ще бъдат платени под формата на акции на British American Tobacco.

Новината доведе до поскъпване на акциите на BAT с близо 3%, тъй като анализаторите приветстват възможната сделка, посочвайки, че тя може да повиши приходите на британската компания с 400 млн. долара и да укрепи нейното присъствие на ключовия пазар в САЩ.

В същото време акциите на Reynolds American Inc. поскъпват с цели 18% на извънборсовата търговия преди реалния старт на пазара на "Уолстрийт", тъй като предложената от BAT цена от 56,50 долара за акция е с 20% над вчерашното ниво на затваряне на акциите на Reynolds в 47,17 долара.