Незавършени апартаменти в София вече се продават по 1019 евро за кв.м.

Сделките на зелено се връщат на пазара след година затишие, а цените на нови, недовършени имоти са по-високи от тези на готовите стари жилища в София.

Това сочи проучване на строително-инвестиционната компания BLD за миналото тримесечие, обявено наскоро.

Жилищата с акт 16 в София отпреди 2015 г. са се търгували средно срещу 868 евро за кв.м, докато тези на зелено са достигнали 1019 евро за кв.м, показват данните от проучването.

Според брокери на водещи агенции активните купувачи, които диктуват пазарните тенденции, са две групи: такива,

които купуват

първо жилище,

и други, които

търсят промяна в

качеството на

живота си

За първите съотношението цена-качество е водещо, те действат в рамките на бюджет, който предварително са определили. Водещи при избора им са кварталът, инфраструктурата, наличието на удобен транспорт, близост до училища, паркове и магазини.

Търсенето на готови апартаменти спада заради пренаселеноста и липсата на гаражи.
Търсенето на готови апартаменти спада заради пренаселеноста и липсата на гаражи.
Втората група клиенти обикновено са хора със стабилни доходи и тяхното търсене се определя от много повече критерии. Освен че обикновено те разполагат с по-голям бюджет, критериите им са много повече и по-стриктни.

За тях са важни разположението на сградата в предпочитания квартал, поддръжка на заобикалящата среда, видът транспорт, и дори профилът на техните бъдещи съседи.

Активността на купувачите от втората група е в основата на растящите цени на имотите на зелено. Тези покупки дават възможност на бъдещия собственик да придаде индивидуален облик на жилището си. Най-често се ползват услугите на вътрешни дизайнери и на реномирани мебелисти.

Инвеститорите ориентират новите си комплекси точно към този тип клиенти. Самите те

предлагат

на купувачите

довършване на

имота според

техните критерии, което повишава разходите, респективно и цените на този тип имоти.

Характерно за новите сделки на зелено е, че практиката при ранна вноска купувачът да получи по-ниска от офертната цена вече не е толкова често срещана.

Прилагат я обикновено по-малки инвеститори, които продават, за да довършат строежа си. Повечето солидни компании, които днес са на пазара, разполагат с достатъчно пари, за да завършат изцяло обектите си дори без нито една продажба.

Затова цените, които фиксират, са пазарни и в общия случай не подлежат на особен коментар. Все по-голямо значение за търсенето на нови жилища оказва и наличието на гаражи. Заради сигурността на автомобилите си и заради намаляващите възможности за паркиране

купувачите

искат гараж

на всяка цена

Нивата на гаражите в качествените обекти ново строителство се движат между 10 хил. и 14 хил. евро.

Като цяло имотният пазар продължава да бъде оживен, сочат данни на Агенцията по вписванията. Към края на септември общият брой на сделките е 59 162, което означава ръст от 5% спрямо предишното тримесечие. За деветмесечието на тази година сделките са над 158 300, което е с 2% по-малко в сравнение с 9-те месеца на 2015 г. Тези данни обаче ще се окажат по-високи, тъй като предварителните договори между купувачи и строителни компании не се вписват в регистри. Те ще бъдат вписани в момента на предаване на имота във владение на купувачите, т.е. ще се появят в статистиката през следващите 2-3 години, когато сградите бъдат готови и въведени в експлоатация.

Изгодните лихви

по ипотеките

също се

отразяват

върху имотния пазар. Според финансисти растат кредитополучателите, които рефинансират стари кредити при по-изгодни лихвени условия. Така ръстът на ипотеките изпреварва този на имотните сделки.

Общият брой на ипотеките, учредени през третото тримесечие на тази година, е 12 700, показват данни на БНБ. На годишна база увеличението е с 29%. За деветмесечието на тази година ипотеките са над 35 хил., което е с 22% повече на годишна база.

Пазарът

продължава да

бъде най-активен

в големите

градове -

София, Варна, Бургас, Пловдив.

За деветмесечието сделките в столицата например се увеличават с 5% спрямо деветмесечието на 2015 г. учредените ипотеки са над 9600, което е с почти 23% повече спрямо деветмесечието на 2015 г.

Водещи брокерски агенции предупреждават, че много купувачи искат да се възползват от ценовия ръст и оферират на нереално високи цени. Това, освен че прави много имоти непродаваеми, може да доведе до надуването на ценови балон, който да застраши пазара с нови сривове.