Лозите се загрибват късно през есента - обикновено след листопада. Това се прави с основната цел да се предпазят от измръзване през зимата.

Лозите, които се режат по чашовидната система, може да се загрибват и преди пълното окапване на листата тъй като най-често се режат през пролетта.

Съвет: Те се покриват с рохкава пръст така, че първите 2-3 очи в основата на пръчките да бъдат покрити с пръст на височина около 10-15 см.

На лозите, които се режат по резитбата Гюйо, се извършва есенна резитба и тогава се загрибват. Оставените плодни пръчки се полагат по реда и се покриват с рохкава почва едовременно с главините.

Възможно е загрибването да се извърши и без да се режат лозите есента. В такъв случай се полагат само плодните пръчки, които се загрибват, а окончателната резитба се прави пролетта.

По този начин лозите не се лишават преждевременно от листната си маса, а оттокът на резервни, вещества от пръчките към стъблото и корените завършва нормално. Самото загрибване пък може да се извърши и по-рано при хубаво време.