Със суроватка пестите от концентрирани фуражи

Освен зелени и сочни фуражи при отглеждането на прасета стопаните също така успешно използват отпадъчни продукти от преработката на млякото: обезмаслено мляко, суроватка, мътеница. Това позволява при отгелждането на прасета да се икономисват концентрирани фуражи.

Суроватката която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене, сиренови продукти и кисело мляко, е естествен млечен серум, който съдържа лактоалбумини, лактоглобулини, лактоза и минерални соли, но не съдържа казеин.

В суроватката няма сол, а млечната мазнина и лецитините са малко.

Свежата суроватка се дава на бозаещи и подрастващи животни, както и за угоявани свине а изсушената е компонент на млекозаместители и предстартерни смески.

Стопаните трябва да внимават бозааещите прасета да не преяждат със суроватка, тъй като е възможно да получат диария.

При получаване на извара, която представлява главно белтъчини от суроватката, остава цвик който се използва, както суроватката. Количествата за изхранване съответстват на тези за обезмасленото мляко.

В комбинираните фуражи за бозаещи и подрастващи прасета или съответно предстартерни и стартерни смески цвикът се включва обикновено до 10 и до 5 процента.

Опитни стопани съветват фуражът за прасетата да се накисва със суроватка или цвик.