През ранната есенна вегетация най-разпространените икономически важни вредите по рапицата са рапична листна оса, рапична стъблена бълха, сухо стъблено гниене (фамоза).

Праг на икономическа вредност при рапичната листна оса през есента са 2-3 броя на кв. м лъжегъсеници. Развива три поколения годишно. Опасно за рапицата е третото поколение. Летежът на осите продължава до края на месец октомври, като масовият летеж съвпада с поникването на рапицата. Ларвите изгризват ямички по долната страна на листата, по-късно правят периферни нагризвания по петурата и остава само централния нерв. При масово нападение нагризват листните дръжки и вегетационния връх в резултат на което силно повредените растения загиват още през есента. След поникване на културата е важно да се извърши обследване на посевите. При установяване на първите лъжегъсеници и достигнат праг на вредност е необходима химическа борба.

Праг на икономическа вредност при рапична стъблена бълха са 2 броя възрастни/кв. м във фенофаза поникване, 4 броя възрастни/кв. м във фенофаза разтворен 3-9-и лист.
Неприятелят развива едно поколение годишно. Зимува като яйце, ларва и възрастно насекомо. През септември възрастните излизат от състояние на диапауза и започват усилено да се хранят за достигане на полова зрялост. Повреждат листата като изгризват отвори по тях. При по-голяма плътност са в състояние да унищожат посева само за няколко дни. Основната вреда се причинява от ларвите. Те проникват в дръжките на външните рапични листа като минират вътрешността им. От там нападат стъблото и достигат до вегетационния връх. Листата на нападнатите растения пожълтяват. В повредените тъкани проникват причинители на гъбни болести (фомоза и др.).

Мерките за борба включват ранна сеитба, поддържане на висок агрофон, редовно унищожаване на кръстоцветните плевели, своевременно третиране, имащо защитен ефект и срещу гъсениците на ряпната пеперуда.