Резултатите от преброяването на поголовието от едър рогат добитък за май/юни 2016 г., обхващащо всички основни страни-производителки на добитък в Европейския съюз, показва, че за четвърта поредна година то нараства.
Но това не трябва да ни успокоява, тъй като не е ясно докога ще продължава. Тревожен е фактът, че намалява числеността на млечните крави и юници на възраст от две и повече години.
Числеността на млечните крави показва първо намаление през май/юни 2011 г., а през 2015 г. то достига около 0,5 процента, въпреки че при това поголовието от месодайни крави се е увеличило с повече от 2 процента.
Общото количество крави за отчетния период се е увеличило с 0,5 процента в сравнение с миналата година.
Нестабилността на европейския млечен пазар и ниските изкупни цени, както и преди, се отразяват на млекопроизводителите.
През 2016 г. рязко се е увеличил броят на кравите за клане.
През последните две години поголовието млечни юници е намаляло с почти 4 процента, затова в близките месеци забележимото намаление на числеността на млечните крави изглежда неизбежно.
Все пак в краткосрочна перспектива предишното увеличение на броя на кравите спомага за увеличението - почти с 2 процента, на общото поголовие ЕРД през 2016 г. Това ще позволи нарастване на производството на говеждо месо в края на 2016 - началото на 2017 г., смятат експертите.