Любомир Коралов

НИКОЛАЙ ЦЕКОВ, мениджър Продажби на фирма РАПИД КБ, по молба на кореспондент на в.“Български фермер” представи част от идеите и възможностите на компанията за новия сезон 2016- 2017 г.:

- Това, което предлагаме на нашите клиенти и партньори, земеделци от цялата страна, обясни той, са такива машини и агрегати, в които конструкторите на CLAAS и AMAZONE, както и на другите наши доставчици, са вложили множество ивновативни решения и концепции. Все техника от висша класа, каквато показахме и на нашия щанд на БАТА АГРО есен 2016.

Сега е много актуално да се намалява себестойността на произведената продукция. За да има фермерът по-голяма ефективност, ние му предлагаме есенни сеялки на AMAZONE модел Cirrus 6003-2, които спестяват поне две обработки на почвата, тъй като можем направо да сеем. Друга подходяща машина за есенния сезон е новата торачка на същата фирма модел ZA-M 1501. Всъщност, не трябва да я наричаме нова, защото тя вече от две години работи успешно по българските полета.

Но сега в нея са вкарани различни допълнителни технологии, повечето свързани с директното наблюдение на посевите в реално време. На базата на тези наблюдения се съставят и препоръчват точни норми на торене. Т.е. тори се само там, където е нужно и с колкото е нужно. Това се постига с торачката ZA-M - с нея се изпълняват изискванията за прецизно земеделие. Това са последните технологии, ориентирани към този нов тип земеделие, и конкретно към торенето, което сега се прави при есенниците и рапицата, ако има нужда. Същото се отнася и за пролетния сезон.

Друга иновативна почвообработваща машина на AMAZONE е стърнищният култиватор CENIUS. Това лято правихме повече от десет демонстрации. Отзивът от клиентите е, че тези агрегати са особено подходящи, защото изискват много ниска мощност за задвижване. А това значи по-малко мощни трактори и по-нисък разход на гориво на единица площ. Например, постигнахме при работна дълбочина от 30 см разход на гориво 1,3 л/дка

Това стана с наш трактор AXION 950, агрегатиран към култиватор CENIUS. Получи се прекрасен резултат, особено при обработка и подготовка на площи за рапица. Това са нови влагозапасяващи технологии на обработка, чрез които се запазва наличната в почвата влага. Нещо, което сега е твърде актуално.

За целия този прикачен инвентар предлагаме пълната гама трактори на CLAAS, чрез които се постигат посочените резултати.

В CLAAS и AMAZONE се влагат много средства за развойна дейност и се постига преди всичко надеждност, висока производителност, икономичност, рентабилност, конкурентоспособност.

В портфолиото на РАПИД има само машини екстра класа. Те ще са достъпни за нашите фермери като цени. Имаме много атрактивни схеми за облекчени плащания, предлагаме промоционални цени, много ниски първоначални вноски, символични лихви-под 1%. Нашите лизинги да особено изгодни- за дълъг период от време 5 г.,7 г. и т.н. Използваме много опростена процедура с малко документи, защото гаранция е самата машина. Лизингите се отпускат без бавене, ако има налични машини. Това е много удобно за хората, които идват при нас с конкретни нужди за кратки срокове.

- Осигурявате ли навременен и качествен сервиз, продажбен и следпродажбен, за машините, които предлагате?

- Сервизът? Че това е нашата гордост.

Определено в тази насока сме НОМЕР ЕДНО на пазара. Смея да твърдя, че не са малко фирмите от бранша, които ползват принципи и методи от нашия начин на работа. Разбира се, ние не стоим на едно място.

Предстои да открием и следващия търговско-сервизен център в страната. Засега имаме 5 такива бази на РАПИД КБ в основните агрорайони. Отделно имаме мрежа от дистрибутори, с които работим. Така покриваме цялата територия на страната. Имаме екипи от обучени специалисти. Сервизните техници ходят по два пъти годишно на обучение в Германия, а за доставката на резервни части сме еталон в България. Ние поддържаме много висока наличност във всички наши бази.

Имаме точна информация къде, в коя база какви части има. Ако дадена нужна част я няма в нашите депа в рамките на 24 часа се доставя в България и е при клиента.

Обръщам се към фермерите, с които работим - да бъдат абсолютно спокойни. Дори да има проблем с едрогабаритни резервни части или дори с корпусни детайли, можем да реагираме много бързо и да ги доставяме, ако трябва и със самолет.

Ние сме лидер в бързината и точността на снабдяване с нужните резерни части, които са винаги и само оригинални. А цените им са най-ниските на пазара спрямо оригиналните части на други производители.

- С какво още можете да убедите един клиент, че РАПИД е фирмата, с която той да работи?

- Много съществен елемент от нашата пазарна дейност е това, че ние работим много тясно със земеделските производители. И те ни имат пълно доверие. Ние се отнасяме към тях като към партньори. Не всичко трябва да е гонене на максимални печалби. Опитваме се, и го правим, да влизаме "в положение" на фермера когато той е затруднен с някакви плащания. Или когато машината му е счупена и ремонтът трябва да се направи незабавно. Реагираме много бързо, за да не понесе той големи загуби. Помагаме му с компетентна помощ, с консултация, сервиз, резервни части.

Сега излизат машини с нови технологии и иновации, които са много ефективни и икономични и твърде бързо се изплащат. Например, новият Lexion 740. Това е най-малкият хибриден комбайн на Claas от 7-ма серия, който вече е със смесен двигател и патентовано охлаждане. С този комбайн направихме през лятото в Южна България няколко много успешни и високо оценени от фермерите демонстрации. При добив от над 600 кг/дка пшеница постигнахме разход на гориво около 1 л/дка. Такива разходи са просто мечта, една осъществена мечта и за конструкторите на Claas, и за фермерите, които търсят продуктивност и конкурентоспособност.

- Достига ли тази иниформация до повече фермери, до повече ползватели на модерна техника?

- Ние залагаме на индивидуални демонстрации, при клиента, на неговите полета, с неговия инвентар. Целта е той да види на практика как се представя нашата машина. И разбира се, присъстват и хора от района, които желаят. Характерът на демонстрациите е такъв - те са индивидуални, не масови

Което не пречи информацията да се разпространява сред земеделците. А иначе, смятаме, че този тип демонстрации са по-резултатни, по-полезни. Така клиентът се запознава в работен режим с конкретната машина, към която има интерес. При тези тестове по-точно се отчитат производителността, възможностите на машината, разхода на гориво и т.н.

Lexion 740 е хибриден модел. Предимството му е, че е универсална машина и е подходяща за всякакви култури - от рапица, през пшеница и ечемик, слънчоглед и царевица, до бобовите култури.

Комбайнът предизвика подчертан интерес на БАТА АГРО есен 2016. Имаше и делови разговори за покупката му. Изобщо, когато нещо с марка Claas излезе на световния пазар в кратки срокове може да се купи и на българския от РАПИД КБ. Т.е. ние сме фирма, която прави всичко нужно най-новото да бъде предлагано тук, така че нашият фермер да го ползва наред със своите европейски колеги.

Нещо повече. Контактите на РАПИД са до такава степен близки, интензивни и ползотворни с нашите партньори от CLAAS, AMAZONE и другите световни марки, че дори някои техни машини, които още са в предсерия, прототипи и сме ги изкарвали в България да се представят на наши клиенти дори още преди да са представени на западни фермери.

- Това е стилът на CLAAS...

- И на РАПИД КБ...