Най-добри резултати се получават при третиране на житните във фаза на активен растеж

Самосевките от житни са икономически най-значимите заплевелители в есенната рапица. За да запазите посевите чисти, третирайте с Пантера в ранни фази (от 1-и до 4-и лист) на самосевките.

Пантера (хербицид на Ариста Лайф Сайънс) унищожава ефикасно голям брой едногодишни и многогодишни житни плевели и самосевки от житни култури.

В сравнение с други противожитни хербициди има много по-продължително действие и задържа по-дълго прорастването на многогодишните житни плевели от ризоми или коренища - до 2 месеца.

При рапицата е регистриран и се прилага срещу едногодишни житни плевели и самосевки от житни култури във фаза 3-5-и лист на плевелите и самосевките в доза 80 мл/дка.

Най-добри резултати се получават при третиране на житните във фаза на активен растеж, когато не са в стрес от ниски температури или недостатъчна влага. Едно от предимствата на продукта е, че той е ефективен от най-ранни фази на житните плевели (3-и лист) до края на активния им растеж (например 90 см височина на балура).

Оптимално количество работен разтвор: 15-20 л/дка. Първите признаци от действието на препарата се проявяват 5-10 дни след третирането. Те се изразяват в хлороза, завяхване и характерна антоцианова окраска, отначало върху коренища и ризоми, а след това и по цялото растение. Пълното загиване настъпва на 14-21 ден след приложението.

Бързото абсорбиране на хербицида го прави практически независим от валежи. Това означава, че след изсъхване на препарата върху листата, евентуален дъжд няма да се отрази на действието му.

Пантера в почвата се разгражда бързо на нехербицидни метаболити и 60 дни след внасяне не оказва влияние на следващите култури в сеитбообръщението.

Той е смесим с повечето от употребяваните в практиката инсектициди и листни торове, но поради голямото им разнообразие се препоръчва да се направи тест за съвместимост на продуктите преди те да се прилагат на големи площи. Няма негативно последействие за следващите култури.

Пантера е икономически изгоден и ефективен вегетационен хербицид за пълен контрол на самосевки от житни при рапицата през есента. 

Европейският пазар на семена ще расте заради търсенето на биогоривата

Ръстът му от 2016 г. до 2020 г. ще е 10,45% поради нарастващите екологични проблеми

Европейският пазар на семена в близките години ще расте, отбелязват експертите в доклада, публикуван от Research and Markets.

Съвкупният средногодишен темп в ръста му от 2016 г. до 2020 г. ще е 10,45%.

Основният фактор, който ще стимулира този растеж е увеличението в търсенето на биогориво.

Развитите страни намаляват потреблението на изкопаемото гориво и увеличават това на алтернативните видове, заради нарастващите екологични проблеми.

Замяната на определен процент от дизела или бензина с биогориво е най-простият начин транспортният сектор непосредствено да допринесе за постигане на целите на протокола от Киото.

Особено важно в европейския контекст е да се разработи заместител, тъй като ЕС е нетен вносител на дизелово гориво, като в същото време изнася бензин.

Биогоривото от първо поколение се получава от агрокултури като царевица, пшеница, рапица и др.

В доклада експертите отбелязват, че поддържането на чистотата на семената ще е проблем за пазара.

Производството на висококачествени семена изисква значителни финансови и технологични усилия.

Много важно е поддържането на генетичната чистота на семената в така наречената стандартизирана и организирана среда.

Генетичната чистота на семената леко може да се влоши поради различни фактори - в т.ч., мутации, незначителни генетични вариации, а също и влияние на вредители и болести.

Основните доставчици на семена на европейския пазар са компаниите Bayer CropScience, DowDuPont, Limagrain, Monsanto и Syngenta.