Позволява го сегашното законодателство и това поражда много спорове, скандали и ощетени

Диана Ванчева

Земеделската земя у нас често се притежава от много съсобственици, но само един от тях има аренден договор. Това е и сериозна предпоставка за различни проблеми - например неплащане на дължимата рента на всички останали съсобственици.

Какви мерки следва да предприемат те, ако този, който получава рентата, бави или отказва да им преведе плащанията?

Това е един от най-често задаваните въпроси към юристите, които се занимават с поземлените отношения.

Какво казват правистите?

Когато договорът за аренда е сключен само от един от съсобствениците на земеделската земя, отношенията помежду им се уреждат съгласно Закона за собствеността, посочва адвокат Димитър Кавалджиев.

В сегашната ситуация според нашето законодателство няма пречка договор за аренда да се сключи само с единия съсобственик.

Тогава рентата се изплаща на него, тъй като той е страна по договора. Но ако другият съсобственик е вписан в договора, тогава и той има право да получава рента от арендатора.

От друга страна чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността гласи, че всеки съсобственик участва в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си. Тоест съсобственик има право на претенция (включително и по съдебен ред) за своя дял от получаваните пари за ползването на земята по договора за аренда.

Адвокат Милена Миткова допълва, че претенцията на един съсобственик за неговата част от рентата може да бъде само срещу другия съсобственик, а не срещу арендатора.

Освен това тази претенция по своя характер представлява обезщетение за ползване и се дължи занапред - от датата, на която другият писмено е поканен да плаща.

И не на последно място засега договорът не може да се промени или развали, само защото е сключен от един съсобственик, без значение колко е делът му. Това поражда стотици спорове и ощетени. Но е по силата на Закона за арендата. Според него все още договор за аренда може да бъде сключен за цялата земя само от един от собствениците.