Хризантемата. Прекрасно растение за есенните лехи. Често се засажда в групи. Хризантемите биват нискорастящи, средновисоки и високи, с най-разнообразни цветове и дълга продължителност на цъфтежа. Дълго издържат и откъснатите за букети цветя.

Хризантемите обичат слънчевите места, като е нужно и почвата за тях хубаво да се дренира. Необходимо е да се отстраняват увехналите цветове, за да се удължи цъфтежа.

Астра. Има едногодишни и многогодишни растения. И тя като хризантемата има различна окраска. От края на юли до октомври може да краси вашата градина. Грижата за астрите не е никак сложна: отстраняване на плевелите, разрохкване на почвата и не много често поливане.

Гергина. Още един представител на есенните цветя е далията. Тя е невероятно красива и разнообразна. При засаждането е необходимо да се подбират слънчеви места, запазени от течения и силни ветрове.

Турта или тагетес. Вид едногодишни или многогодишни растения, които могат да бъдат ниско- или среднорастящи, самостоятелни или в групи. На цвят могат да бъдат от жълти до тъмно-бордо. Цъфтежът им е много продължителен. Нискорастящите сортове са подходящи за красиви бордюри на градинските пътечки. Растенията са непретенциозни и добре понасят пресаждането.

Градинска хортензия. Многогодишен цъфтящ храст. През цялото лято и есента тя ни радва с цъфтежа си. Постепенно сменя цвета си от зелен в началото на лятото, преминава към бял в средата на лятото, а през есента добива известен розов оттенък.

За есенните лехи много подхождат и така наречените сухоцветни. Един от най-разпространените представители на тази група е хелихризумът (безсмъртник).

Този вид цветя са едногодишни и имат много разнообразна окраска. Те са последният ярък проблясък в заспиващата градина.

Друг представител на сухоцветните е ксерантемумът. Цветовете му приличат на мънички звездички. Това растение обича слънчевите места и изглежда чудесно на туфи в лехите.

Това далеч не е целият списък на есенни цветя, способни да ни радват в най-мрачните и хладни дни. Нека бъдат наградени с нашето внимание и им бъде отредено достойно място в градината.