Той може да се направи от най-различни растения - широколистни и иглолистни

Най-лесно и най-често е засаждането на така нареченото Птиче грозде, или Лигуструм (Ligustrum ovalifolium).

Всеки, дори да няма никакво понятие от градинарство, може да отгледа разкошен и гъст жив плет, ако се придържа към няколко прости и лесни за изпълнение правила.

В градинските центрове растенията се предлагат в контейнери или на гол корен.

Ако растенията са в контейнери /пластмасови саксийки или полиетиленови торбички/, те могат да се засаждат по всяко време на годината.

Ако обаче са на гол корен, което излиза значително по-евтино, те се садят рано напролет преди да е настъпила вегетацията.

Растенията се засаждат двуредно в триъгълна схема по 5-10 на линеен метър. Първо се изкопава траншея, дълбока около 20-25 см и широка около 35-40 см. Растенията се нареждат в нея и се заравят, като почвата около корените се отъпква грижливо и се полива обилно.

След като всички растения са вече посадени, се подрязва към 1/4 от височината им, когато са облистени, за да могат да се прихванат по-лесно. Накрая се наторяват с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).

Честото подрязване на живия плет, особено през летните месеци, е задължително условие, за да стане той хубав и гъст.

Честотата на подрязване зависи от скоростта, с която живият плет расте.

Важно е да не се забравя, че колкото по-често се подрязва той, толкова по-гъст ще стане след време.

Това е особено важно да се прави в началото, за да се разклони достатъчно.

Рас9тенията могат да бъдат птиче грозде, различни видове спирея, лоницера, хеномелес, пираканта, лавровишна, чашкодрян, чемшир и много други.

Когато ги избираме за жив плет, не бива да забравяме, че лигустромът е ефектен само от пролетта до есента - през зимата листата му окапват.

Ако търсим целогодишен ефект, трябва да изберем иглолистни.

Много красив например, макар и доста по-скъп, е живият плет от туя.

При него се садят по 2-3 растения на линеен метър. Могат да се използват различни видове, но най-добър ефект дава Thuja occidentalis Smaragd, заащото е гъста и конусовидна.

Ако искаме много висок жив плет (над 3 метра), може да използваме и Thuja occidentalis Columnaris.

При засаждането е важно хубаво да се трамбова пръстта около кореновата бала и да не се натрупва почва над нейното ниво. След това трябва да се полее обилно с вода, за да слегне почвата. Накрая се наторява с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).