Мекото гниене е болест, която се проявява при съхранението на плодовете. Провокира се от направена механична повреда по време на беритбата или превозването.

Симптоми

По плодовете се образуват петна, които са светложълти до светлокафяви. Тъканта под тях е мека и водниста, усеща се остра миризма на плесен и алкохол.

Болестта се развива много бързо като петната обхващат целия плод. Те стават меки и се смачкват при допир.

Обръщаме внимание на начинаещите градинари, че заразата се предава от болни на здрави плодове.

Има сортове ябълки и дюли, при които повредите се наблюдават само във вътрешността на плода - около семенната кутийка, а нямат външна проява.

Условия

Болестта се развива при съхранение на плодовете, когато се съчетават по-топли и влажни условия.

Мерки

Беритбата трябва да става в техническа зрялост.

Плодовете да са с дръжка, без механични повреди и рани.

По време на съхранението редовно се преглеждат.

През вегетацията да се подхранва два пъти с листен тор, с повече калций.

Препоръчително е да се прави профилактично третиране 5 дни преди беритбата с топсин М в доза 10 грама за 10 литра вода.