Ако нямате възможност да изварите веднага ракия, трябва да ги съхраните качествено.

Преди това да се притъпкват, докато не остане въздух в тях.

Покриват се с полиетиленово платно и 5 см пласт от речен пясък.

През 5-6 дни да се притъпчат поне още два-три пъти, за да може по време на протичащите ферментационни процеси да се предотврати появата на кухини.

Друг стар метод за съхранение на джибрите е покриването им със слама и замазването им с кал.

След това отгоре отново се нанася пласт пясък. Този слой има за цел да запълни появилите се пукнатини в замазката.

Важно:

И при двата метода на съхранение джибрите, съдът и мястото около него да се поръсват с дървесна пепел.

Добре съхранените джибри от червено грозде придобиват червен цвят, а от белите сортове - зеленикав.