Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата.

При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис варират от 5 до 8 г за 100 кг гроздова каша, респективно за 100 л мъст.

Ако температурата по време на гроздобера е ниска, трябва да се използват ниски дози - 5-6 г за 100 кг грозде или 100 л мъст.

Подходящи форми серен двуокис за ползване при домашни условия са сернистата киселина и калиевият метабисулфит.

Сернистата киселина е безцветна течност с остра задушлива миризма и съдържа средно около 5-6% серен двуокис. Тя обаче е нестабилна и от нея непрекъснато се отделя серен двуокис, което налага да се съхранява в добре запушени съдове.

Освен тва при боравене с нея трябва да се внимава, защото отделящият се серен двуокис може да предизвика задушаване.

Необходимото количество серниста киселина се определя от количеството на гроздето /гроздовата каша или мъстта/, които ще се сулфитират.

Пример:

Ако трябва да се внесат 8 г серен двуокис за 100 кг каша или за 100 л мъст при концентрация 5%, се прави следното изчисление: разделя се определената доза от 8 г на концентрацията 5% и се получава 1,6, което се умножава по 100 и се получава количеството серниста киселина в мл за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст - това е 160 мл серниста киселина.

Калиевият метабисулфит е бяло кристално вещество - той съдържа 50% серен двуокис. Затова при определяне на дозата се взема два пъти по-голямо количество.

Пример:

Ако сме определили доза от 6 г серен двуокис за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст, за сулфитиране ще вземем 12 г калиев метабисулфит.

Сулфитирането става, като като калиевият метабисулфит първо се разтвори в малко вода или мъст, след което се внася в кофа, пълна с мъст. Разбърква се добре и се излива в съда с кашата или мъстта. Размесва се чрез бъкане или претакане.

Внимание!

Серниста киселина може да се набави от винарски предприятия или от специализирани магазини.

Калиевият метабисулфит - от специализирани магазини.

Кога се използва серниста киселина в гроздовата каша

Сернистата киселина се употребява за бистрене и стабилзиране на виното.

Когато се използва за влагане в кашата или мъстта, определеното количество първо трябва да се внесе в кофа с мъст.

Разбърква се добре и се налива в гроздовата смес.

Когато сернистата киселина се внася в гроздова каша, размесването трябва да става чрез претакане - от канелата на кацата се изтака мъст и се връща върху кашата.

Претакането да продължи, докато цветът на мъстта се измени - т.е.избледнее.

Когато се сулфитира мъст, размесването да става чрез разбъркване с дървена пръчка.