Сезонните плодове, които се отглеждат в България – ябълки, грозде, смокини, круши, са подходящи за плодови лечебни диети. Това каза варненският диетолог д-р Людмила Емилова, цитирана от "Фокус".

„Най-добре е да се консумират плодовете, които са откъснати току-що от дървото, тъй като са много наситени на полезни вещества за организма. За хората, които нямат тази възможност, е желателно да ги приемат колкото се може по-скоро, тъй като пак ще има благотворно отражение. През есенния сезон е желателно да се хапват повече смокини, грозде, ябълки, круши, сливи, както и диня и пъпеш, които все още могат да бъдат открити на пазара”, обясни д-р Емилова.

Тя посочи, че в зависимост от предпочитанията на човека и здравословните му потребности се избира и видът на плода. По думите й за хората, страдащи от диабет, е подходящо да се подбират по-кисели грозде и ябълки.

„Всички растителни продукти, които е родила Майката Земя са прекрасни, а ако имаме възможност да приемаме органично отгледани плодове, е най-добре, защото в милиметрите на кората им са концентрирани най-много полезни вещества и не са наситени на химикали”, каза още д-р Людмила Емилова.