За да успеете у дома да си произведете качествено бяло вино с добри вкусови качества, трябва да спазите няколко задължителни изисквания, които сме обяснявали много пъти, но често се пропускат.

Мнозина смятат, че технологията за него е доста по-капризна от тази при червеното, но не е така. Просто тя изисква прецизност и много точност при няколко важни елемента.

Важно е...

Гроздоберът да сте извършили непременно в технологичната зрялост на гроздето - тя настъпва при захарност 19-20% и титруеми киселини 6-7 г/литър.

Гроздето да не е обрано в хладните часове на деня.

Според технолозите не е добре затоплено и събрано грозде в найлонови чували да влезе при тях за преработка.

Съвсем друго става качеството, ако то е обрано в касетки и то в хладните часове на деня.

Преработката трябва да сте направили веднага след гроздобера, като много добре се смачкват всички зърна.

Гроздовата каша да е събрана в добре дрениран съд - това може да е дървена каца, но мнозина практикуват за целта и пластмасов бидон.

Ако преработвате бяло и червено грозде заедно мъстта трябва да се отделя веднага.

В случай, че се преработва само бяло грозде и времето е хладно, отделянето на мъстта трябва да става 2-3 часа след преработката.

Серният двуокис да се внася в мъстта веднага след отделянето на сладката джибра. Дозата му да бъде 5-6 г /или 100-120 мл серниста киселина/ за 100 литра мъст. Внася се при добро разбъркване и се оставя 10-15 часа за притаяване /избистряне/.

На ферментация се подлага бистрата мъст а за целта е най-добре да се използват дървено буре или бидон и температурата да бъде 18-20°С. Тихата ферментация протича в същите съдове.

Отделянето на младото вино от грубата утайка /първото претакане/ трябва да става при добро избистряне - времето за това е около месец след приключване на тихата ферментация.