Преди десетилетия тракторът Fendt 500 Favorit прави революция в тракторостроенето и се превръща в един от най-продаваните по света. Името му се превръща в истинска легенда. Базираната на него серия Fendt 500 Vario продължава традицията и става не по-малко популярна сред фермерите по света. Сега серията е отново обновена и вече отговаря на изискванията и на най-претенциозните потребители. Новите модели бяха представени преди дни на изложението InnovAgri във Франция.

Перфектната технология

От пръв поглед новите 4-цилиндрови трактори в диапазона на мощност 125-165 к.с., наред с известната концепция за управление на Fendt и кабина VisioPlus привличат вниманието с многобройните иновации, които са влажени в тях. Освен че новите трактори вече отговарят на стандартите за отработени газове Tier 4 Final, от Fendt са ги направили още по-ефективни и са ги снабдили с допълнителни опции, характерни за по-мощните машини. Сред новостите са система за автоматично управление VarioGuide, нов терминал за управление, силоотводен вал 1000 Е, чистачки на стъклата с обхват 300 градуса, светодиодни фарове, допълнителен имобилайзер и това не е всичко...

Намаляване на разхода на AdBlue с 50 на сто

Новите трактори от серия Fendt 500 Vario съответстват на европейските норми Stage 4/Tier 4 Final. По аналогия с технологията, използвана в по-големите трактори от серии 700-900 Vario, фирма Fendt е приложила и при серията 500 Vario система за рециркулация на отработените газове с електронно управление (EGR) с параметрично управление на впръскването на AdBlue и допълнителен маслен радиатор. Така разходът на AdBlue може да се намали с до 50 процчента в сравнение с предишните модели.

Четирицилиндровият двигател Deutz с работен обем 4,04 литра, система за впръскване CommonRail, доказалата се в практиката технология SCR и филтърът за сажди CSF дават на фермерите ефективно и икономично решение с пасивна регенерация без допълнително впръскване в системата за отработените газове.

Гъвкавост със системата за автоматично управление VarioGuide

В новите трактори от серия Fendt 500 Vario вече се предлага система за автоматично управление VarioGuide във вариант Profesional Plus, която досега беше налична само за по-големите серии.

С новата система VarioGuide трактористът има избор между три различни приемника в зависимост от нуждите на работата и местните условия.

В базовата версия се предлага приемника NovAtel с коригиращи сигнали EGNOS/AAS, RTK или NTRIP. Приемникът Trimble подържа в допълнение към известните служби за корекция и други, като RTX и CenterPoint RTX. С помощта на технологията Trimble xFill може да бъде преодоляна загуба на сигнала до 20 минути. В зависимост от системата за автоматично управление и коригиращите сигнали VarioGuide може да работи с точност от 20 до 2 см.

Интуитивно управление с терминал от ново поколение Variotronic

Всички функции на трактора и инвентара се управляват от един терминал, а именно Variotermeinal на Fendt.

Терминалите вече са достъпни и за серията Fendt 500 Vario. Те се характеризират с интиутивно разбираемо управление с помощта на комбинирани сензорни екрани и бутони. Благодарение на новото закрепване терминалът може вече да се регулира много гъвкаво. Терминалите осигуряват много добър контраст и видимост, благодарение на светодиодното осветление и са много устойчиви на механични повреди.

С помощта на Varioterminal 7-В в допълнение към основните функции на трактора може да се управляват и съвместими с ISOBUS навесни инвентари и да се програмира управлението на обръщането Variotronic TI. Терминалът 10.4-В включва и два порта за камера, система за автоматично управление VarioGuide, документиране VarioDocPro и предаване на данни през Bluetooth в едно устройство.

Троен заден силоотводен вал 1000 Е - икономия на гориво до 7 на сто

Особено ефективното предаване на енергията от двигателя към силоотводния вал при Fendt 500 Vario се постига за сметка на директното предаване на мощността. Допълнителният заден силоотводен вал 1000Е допълва съществуващия асортимент от три скорости - 540, 540Е и 1000, предназначени за различни работи. От вал 1000Е може особено икономично да се осъществява задвижването на високооборотни навесни машини при едновременно намаляване на потреблението на енергия, така че областта на приложение на трактора се разширява. Според изследванията това спестява до 7 на сто от потрябаваното количество гориво.

Многостранно приложение за всякакви работи

Тракторите Fendt 500 Vario се отличават с компактен дизайн, невероятна маневреност и широки възможности за използване на разнообразно оборудване. Благодарение на ниското собствено тегло от 6,1 тона и високото полезно натоварване от 4,4 тона в съчетание с увеличеното с един тон натоварване на задната ос, тракторът осигурява пълноценна работа при работа с навесни машини. Допустимото общо тегло на машината е 10, 5 тона. Ширината на колеята може да се регулира гъвкаво.

Разработеният от компания Fendt челен товарач се предлага в две различни версии - Fendt Cargo или Fendt CargoProfi.

Комфорт и безопасност при оптимална видимост

Добре известната кабина VisioPlus е осъвременена. Новите чистачки с разширен обхват осигуряват дори и при най-лошо време оптимален обзор към челния товарач. Версиите Profi и ProfiPlus са стандартно оборудвани с чистачки, работещи на 300 градуса.

Оптимална видимост се осигурява и от съвременната конструкция на осветлението, която сега допълнително позволява да се препрограмират светодиодните фарове на работното осветление. Така благодарение на кръстосването на светлината, се осигурява прекрасна видимост към инвентара и колелата.

За първи път при тракторите Fendt 500 Vario е достъпна комфортна седалка Evolution Dynamic Dual Motion с тапицерия от истинска кожа. Облегалката на седалката се адаптира към движенията на водача и стабилно подържа гърба, дори и при обръщане назад.