Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

В края на първото десетдневие на октомври настъпи съществено понижение на температурите, лабилизиране на времето и значителна промяна в агрометеорологичните условия. На отделни места в Западна България и високите полета бяха регистрирани отрицателни минимални температури (София - 1 градуса, Кюстендил - 2 градуса, Драгоман - 2 градуса, Казанлък - 1 градуса) и слани.

Падналите валежи в част от полските райони надвишиха 20 л/кв.м (Монтана - 22 л/кв.м, Лом - 23 л/кв.м, Варна - 22 л/кв.м, Карнобат - 42 л/кв.м, Бургас - 27 л/кв.м, Хасково - 22 л/кв.м), което доведе до подобрение на условията за провеждане на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимни житни култури. Продължителното засушаване възпрепятства навременното провеждане на тези агротехнически мероприятия. Поради тази причина в част от Северна България са пропуснати агротехническите срокове, през първото десетдневие на октомври, при сеитбата на пшеницата и ечемика.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури в по-голямата част от полските райони на страната под климатичните норми. Очакваните валежи през периода, ще подобрят почвените влагозапаси в горните слоеве, което е важно значение за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на есенните посеви. Дефицитът на почвена влага през септември задържаше развитието на засетите посеви със зимна рапица. През следващия период при рапицата ще се наблюдават фазите поникване и образуване на 1-3 лист. При посевите с пшеница и ечемик, засети в началото на октомври, ще преобладава фаза поникване.

През периода прогнозираното хладно и влажно време ще бъде предпоставка за развитие на патогени причиняващи гниене по все още неприбраната плодова реколта - сиво гниене по късните винени сортове грозде, късно кафяво гниене по плодовете на есенните сортове овошки.

От средата на октомври (15-25.10) започва да тече агротехническия срок за сеитбата на зимните житни култури за Южна България. Следващият период е подходящ срок за засаждане на презимуващите листни зеленчуци (марули, салати), за сеитбата на спанак, за засаждане лук и чесън за зелено. До средата на месеца може да се засаждат нови ягодови насаждения.