Горчивото гниене е болест по плодовете. Заразата може да се прояви не само в градината, но и в хранилището.

Кога се появява:

. Ако по плода има механична рана или повреда от струпясване, образува се кафяво петно, което загнива. При висока влажност се натрупват купчинки от розова плесен.

. Много често се проявява доста по-късно – при съхранението на плодовете. До този момент те изглеждат напълно здрави, но като се разрежат се виждат кафяви петна, бяла и розова плесен.

Болестта лесно се познава по силната миризма на плесен и горчив вкус. Горчив вкус има почти цялата ябълка, а не само заразените тъкани.

Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. За целта дръвчетата се пръскат две седмици преди беритбата с листен тор, с по-високо съдържание на калций, както и подходящ фунгицид.