Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от температури и валежи близки до климатичните норми.

През първите дни на месеца прогнозираното слънчево и топло за сезона време ускори протичането на последните фази от развитието на късните земеделски култури, то е предпоставка за синтеза на повече захари в плодовете на есенните сортове овошки и късните винени сортове грозде.

Съществено понижение на температурите и значителна промяна в агрометеорологичните условия се очаква в средата на първото десетдневие.

Прогнозираните валежи през първата седмица на октомври, след продължителното лятно засушаване, ще подобрят водно-физичното състояние на почвата в горните слоеве.

Падналите валежи в началото на есента бяха неравномерно разпределени на територията на страната. На места в Северна България те надвишиха 40-50 л/кв.м (Видин - 44 л/кв.м, Враца - 46 л/кв.м, Ловеч - 70 л/кв.м, Плевен - 44 л/кв.м, Свищов - 45 л/кв.м, Разград - 52 л/кв.м, Добрич - 42 л/кв.м).

В по-голямата част от Южна България валежите бяха незначителни - под 10 л/кв.м. В южните райони сухата и сбита почва затрудняваше провеждането на сезонните почвообработки.

През първото десетдневие на октомври се очаква подобрение на условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. През този период е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата за Северна България, от 15 до 25 октомври - за Южна България, а през третото десетдневие - за районите по Черноморското крайбрежие.

През второто и началото на третото десетдневие агрометорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Прогнозираните валежи ще осигурят влага за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви с рапица и зимни житни култури

През последната седмица от месеца развитието на есенните посеви ще протича с по-забавени темпове.

В края на октомври при пшеницата и ечемика, засети през втората половина от месеца, ще преобладава фаза поникване. При посевите, засети през първото десетдневие на октомври, ще се наблюдава масово фаза трети лист.

Най-рано засетите - през третото десетдневие на септември, зимни житни култури до края на октомври ще встъпят в начало на фаза братене. При септемврийските посеви със зимна рапица (в районите Чирпан, Ямбол, Сливен, Стара Загора) ще се наблюдава фаза образуване на розетка.