Изкупните цени на гроздето тази година са по-високи от предходната. Това каза Росица Симеонова, председател на лозаро-винарска камара Бургас, предаде "Фокус".

„Естествено, когато гроздето е по-малко, изкупните цени се увеличават. Изкупните цени на скъпите бели сортове като шардоне, траминер и мускат отонел варираха от 0,80 лв./кг до 0,90 лв./кг, а на места и до 1,00 лева. На другите сортове са от 0,60 лв. – 0,70 лв. – белите сортове като юниблан и димят. При червените сортове средните цени са около 0,60 лв. - 0,65 лв. Може би и с тенденция нагоре в края на сезона. Това са изкупните цени на пазарите. Изкупните цени са по-високи от миналата година", обясни Симеонова и посочи, че миналогодишната цена на сортовете каберне совиньони и мерло е варирала между до 0,40 лв. – 0,50 лв./кг. "Тази година варира от 0,60 лв. до 0,70 лв”, допълни Симеонова.

Тя посочи, че тази година качеството е много добро и захарите са изключително високи. По нейните думи, българските производители срещат конкуренция спрямо чуждестранните на местния пазар.

„Има внос на вина от Нова Зеландия, Австралия, където условията са такива, че там няма толкова пръскания, както при нашите климатични условия. Вината са хубави, с по-ниски цени”, поясни Симеонова.