В Шумен започна IХ-ия Карнавал на плодородието. В събота от 16 часа улиците на града ще бъдат заляти от пъстро дефиле. Над 3 000 души в карнавални костюми ще шестват и ще веселят шуменци и гостите на града.

Кметът Любомир Христов даде официален старт на карнавалната фиеста в петък. "Щастливи сме да ви посрещнем в нашия град. Благодаря на всички участници и на жителите на Шумен, че съхраняват карнавалната традиция вече близо две десетилетия. Карнавалните дефилета, игрите, песните, танците, сериозното и смешното ще покажат радостта и удовлетворението от плодовете на нашия труд. Каня всички, които искат да се веселят, да се включат в този пъстър и красив празник на плодородието", призова градоначалникът.

Над 70 групи от България, Грузия, Румъния, Украйна и Чехия участват в Карнавала. Тази година за първи път ще има и дефиле на домашни любимци в карнавални костюми. Новост е и разделът "Моето карнавално семейство". След следобедното дефиле по бул."Славянски" от 19 часа ще бъдат наградени най-добре представилите се участници. Призовете ще бъдат връчени на откритата сцена на пл."Освобождение". След това там започва уникалният спектакъл "Осмото чудо" на Ансамбъл "Българе".

В неделя фиестата продължава с кулинарна изложба-базар. От 10 часа на пл."Освобождение" майсторки на гозби ще се надпреварват, а ще ги оценява Лео Бианки. Ще ги веселят гостуващи състави от чужбина.