Хрянът е типично любителска култура. У нас се отглежда рядко, въпреки че през последните години все повече градинари се интересуват от него.

За храна се използват коренищата, които са отлична подправка за много месни ястия.

Какво трябва да знаете:

Хрянът е много студоустойчив, в по-топлите райони може да зимува в градината.

По принцип не е взискателно растение.

Препоръчително е да се отглежда на дълбока и добре обработена почва.

Хрянът се размножава чрез коренови резници. Използват се резници от страничните корени и тънките едногодишни коренища. Те се засаждат рано през пролетта.

Разстоянията на разсаждане са 50-60 между редовете, 30-35 см между растенията в реда.

Резниците се садят под наклон 45 градуса, като горният им край се покрива с 3-4 см почва.

Ако засадите резници, които са дълги 20-25 см, ще имате реколта от хрян още през есента. Когато са засадени по-къси и по-слаби резници, те са готови през втората година. Коренищата на хряна се прибират през октомври.