Европейската комисия призова България да спазва законодателството на ЕС в областта на водите, насочено срещу замърсяването с нитрати. Същото предупреждение Брюксел отправя и към Словакия, пише Инвестор.бг.

В съобщението се отбелязва, че нитратите имат съществено значение за растежа на растенията, но прекомерната им концентрация сериозно замърсява водите и това се отразява на здравето на хората, икономиката и околната среда.

Комисията припомня, че през март 2013 г. е започнала процедура за нарушение срещу българските органи, след са установени редица недостатъци в националната програма за действие във връзка с нитратите.

Въпреки че след изменението на програмата през юни 2016 г. България вече е решила редица въпроси, страната продължава да не спазва ключови разпоредби, като например разпръскването на подобряващи почвата вещества и прага за азота в оборски тор.

Преди това през ноември 2012 г. Комисията започва процедура за нарушение и срещу Словакия.

В срок от два месеца България и Словакия трябва да уведомят Комисията за мерките, които са предприели, за да отстранят недостатъците. В противен случай Комисията може да предяви иск пред Съда на ЕС.