От следващата година ще се прилагат нови схеми за обвързана подкрепа, в които особен акцент има планинското животновъдство. Това зяви заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, който проведе среща със земеделски производители от Област Смолян в рамките на кампанията „Подкрепяме българското“. Той подчерта, че до момента планинското животновъдство не е отделяно като приоритетен сектор, съобщиха от министерството.

Костов уточни, че не се предвиждат ограничения за отглежданите животни, тъй като в планинските региони е трудно сформирането на големи ферми от повече от 200 говеда, както в равнинните територии. При кравите ограничението е над пет и под девет крави в стопанство. „Смолян е регион с изключителни възможности за развитие на млечното и месното говедовъдство, с екологично чисти продукти, които могат да имат своята специфична ниша в пазара на хранителните продукти“, каза още той.

Свилен Костов подчерта, че целта на кампанията „Подкрепяме българското“, която се провежда в рамките на 28-те областни града на България, е да стимулира и да повиши интереса на потребителите към стоките, произведени от родните производители.

На изложението присъстваха и кметът на град Смолян Николай Мелемов, зам.-областният управител Тодор Бозуков. 23-ма местни производители предложиха месни и млечни продукти, плодове и зеленчуци, яйца, билки, мед, олио и др.