Говедовъдите трябва постепенно да преминат към изхранване на пресен фураж, за да не се получи спад в млечността на кравите, съветва специалистът по хранене от Lallemand Animal Nutrition д-р Боб Чарли. Това е много често срещана грешка от страна на животновъдите при преминаването от стар към пресен силаж от новата реколта.
При неспазване на това правило говедовъдите рискуват не само намаляване на млечността в стадото си, но и до здравословни проблеми като остра ацидоза на търбуха и дори до по-лоши неща.
Канадският специалист по хранене обяснява, че пресният силаж може да има по-ниски равнища на смилаемост, както и големи количества ферментиращи въглехидрати - двете потенциалин причини за намаляване на млечността.
Затова д-р Боб Чарли препоръчва 4-седмичен преходен период за преминаване към изхранване изцяло на пресен силаж.
Специалистът препоръчва първата и втората седмица включване на 25 процента пресен силаж, третата седмица - 50 процента, четвъртата - 75 процента. И след четвъртата - 100 процента от новия силаж.