Калият е основен макроелемент, който е жизненоважен за културните растения. За съжаление много градинари го пренебрегват, като торят основно с азот и оборски тор. Това обаче е грешка, която не бива да се допуска.

Основното торене се прави през есента, преди дълбоката обработка на почвата.

Почвените торове съдържат калий под формата на калиев хлорид или калиев сулфат.

Калиев хлорид

Този тор съдържа от 40-60% калий.

Калиевият хлорид е подходящ за култури, които понасят добре хлора. От зеленчуците такива са цвекло, целина, главесто зеле и др.

Калиев сулфат

Този тор съдържа около 50% калий.

Той е по-подходящ за зеленчуковите култури, тъй като повечето от тях са чувствителни на хлора. Затова е препоръчително този вид да се използва за торене.

Калиевият сулфат е подходящ за домати, фасул, краставици, пипер, лук и др.

Дървесната пепел също го съдържа

Част е от комбинираните торове

Всички комплексни торове съдържат в състава си макроелемента калий. Там формата на калия също е под различна форма, както и с различно процентно съдържание. Така че когато се избира NPK тор, трябва да се гледа и това.

Както споменахме калиевият тор се внася от късна есен до ранна пролет. По-късното торене е подходящо за почви с лек механичен състав, тъй като внесен на тях, много бързо се измива.

Торът се заорава на дълбочина 20-30 см.

Калий има и в дървесната пепел. Затова разпръсването й в върху зеленчуковите лехи също е вид торене с калий.

Отговорен е за зреенето

Ако на зеленчуците им липсва, ще са некачествени

Когато на зеленчуците не им достига калий, листата губят своя блясък и между жилките им се образуват хлоротични участъци. По-късно, предимно по периферията им, се явяват кафяви петна, които постепенно нарастват.

В резултат на неравномерния растеж листата се завиват успоредно на главната жилка към горната или към долната повърхност. По-късно стават кафяви и окапват.

При доматите недостигът на калий се проявява с неравномерното им узряване. Освен това наред с червения цвят по зрелия плод се наблюдават зелено-жълти петна.

Други чувствителни зеленчуци, които страдат при липсата на калий, са картофите, краставиците и картофите.