Новият прием по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства" от ПРСР 2014-2020 г. се очаква да отвори на 10 октомври.

На работна група в Министерството на земеделието и храните бяха предложени промените в наредбата. Сред тях на първо място е финансовата помощ за напояване.

Фермерите вече се притесняват, че за нея ще имат много ограничения.

Безвъзмездната помощ ще се предоставя, ако вложението е в съответствие с плана за управление на речните басейни за съотвения район и кандидадът има осигурен достъп до услуги за напояване, както и предвидени уреди за измерване на потреблението на вода.

Важно е, че проектите за напояване ще трябва да бъдат съгласувани и със съответната регионална инспекция по околната среда и водите.

Кандидатите ще трябва да представят и доклад, който доказва, че системите за напояване водят до икономия на вода - минимум 15%.

Новост е, че стандартен производствен обем /СПО/ няма да може да се доказва с намерение за засяване, което означава, че бенефициентите трябва да имат доказан стандартен производствен обем не по-малко от 8000 евро към датата на кандидатстване.

Браншовете вече са наясно, че от приоритетния сектор животновъдство ще бъдат извадени фазани, пъдпъдъци, зайци, буби, охлюви и калифорнийски червей, а от останалите - орехи, кориандър и тиква.