Рандеманът е количеството вино в хектолитри, получено от 1 тон грозде. Той зависи от сорта, но и от техническите съоръжения.
По-малко влияние оказват почвените и климатични условия на района и отчасти агротехниката - резитба, напояване и други.
Теоретичният рандеман се изчислява по формула
%зърна Х %месо
Рт = ----------------------------------
100
Ето какъв е теоретичният рандеман от гроздето на вякои отглеждани у нас винени сортове грозде:
Гъмза - 80-88%.
Мавруд - 75-78%.
Широка мелнишка - 74-76%.
Каберне совиньон - 72-77%.
Мерло - 72-75%.
Пино ноар - 76-78%.
Димят - 80-83%.
Мискет червен - 78-80%.
Алиготе - 79-81%.
Ризлинг - 79-81%.
Шардоне - 80-82%.
Совиньон - 78-80%.
Прослава /Виненка/ - 76-79%.
Юни блан - 84-86%.
Практическият рандеман зависи от сорта, техниката и технологията. По-нисък е от теоретичния заради невъзвратими производствени загуби и средно варира от 75 до 79% при различните сортове.
В домашното винопроизводство действителният рандеман /когато не се използва пресовъчна и друга техника, освен гроздомелачка и оцедителен съд/ се движи от 50-55% до 60%.
Коментари