Рандеманът е количеството вино в хектолитри, получено от 1 тон грозде. Той зависи от сорта, но и от техническите съоръжения.

По-малко влияние оказват почвените и климатични условия на района и отчасти агротехниката - резитба, напояване и други.

Теоретичният рандеман се изчислява по формула

                  %зърна Х %месо

Рт = ----------------------------------

                          100

Ето какъв е теоретичният рандеман от гроздето на вякои отглеждани у нас винени сортове грозде:

Гъмза - 80-88%.

Мавруд - 75-78%.

Широка мелнишка - 74-76%.

Каберне совиньон - 72-77%.

Мерло - 72-75%.

Пино ноар - 76-78%.

Димят - 80-83%.

Мискет червен - 78-80%.

Алиготе - 79-81%.

Ризлинг - 79-81%.

Шардоне - 80-82%.

Совиньон - 78-80%.

Прослава /Виненка/ - 76-79%.

Юни блан - 84-86%.

Практическият рандеман зависи от сорта, техниката и технологията. По-нисък е от теоретичния заради невъзвратими производствени загуби и средно варира от 75 до 79% при различните сортове.

В домашното винопроизводство действителният рандеман /когато не се използва пресовъчна и друга техника, освен гроздомелачка и оцедителен съд/ се движи от 50-55% до 60%.