Приключи първият етап от процедурата по закупуване на частни гори от държавата, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие. 269 от общо 330 частни горски имота на територията на ЮЗДП, предложени от собствениците им за закупуване от държавата, са допуснати и класирани в първия етап на процедурата.

Комисия, назначена от директора на предприятието, в продължение на три дни е разгледала всички 214 постъпили заявления. Отстранени от по-нататъшно оценяване заради пропуски и несъответствия в документите са 61 бр. частни терени.

Предстои независими оценители да изготвят оценка на имотите. Сделките със собствениците ще бъдат финализирани в рамките на предвидените средства на ЮЗДП за 2016 г., съгласно Правилата за закупуването на горски територии от държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите.

Това е първата кампания за изкупуване на частни гори от държавата. Процесът е изцяло на доброволен принцип, като предлаганите терени се разглеждат и оценяват по няколко критерия. Един от тях е близостта до държавни гори и възможността за комасиране с цел по-добра грижа и намаляване на бракониерската сеч.

Списъкът на класираните имоти в горски територии вече е публикуван на интернет страницата на предприятието – www.uzdp.bg