В групата на най-ранозреещите сортове лози влизат:

Армира - български сорт, узрява около 1 август, има голям грозд, едро зърно, овално, с дебела до кехлибареножълта кожица, хармоничен вкус.

Перл дьо Ксаба - унгарски сорт, най-ранозреещ у нас, със средноголям грозд, средно едро зърно, мискетов аромат, тънка кожица и седефено-кехлибарен цвят - зърното е като перла, узрява втората половина на юли, а в по-високи райни - началото на август.

Плевен - български сорт, узрява в началото на август, има средноголям грозд, има едро зърно с почти неутрален вкус.

Супер ран Болгар - български сорт, узряващ в първите дни на август, със среден до голям грозд и едро зърно, с кехлибарена кожица.

Мискет Русенски - български сорт, узрява първите 10 дни на август, с голям грозд и едро овално зъръно, тъмновиолетово оцветен, с мискетов аромат.

Надежда - български сорт, узрява в първите десет дни на август, средноголям грозд, едро зърно с до кехлибарено оцветяване, има восъчен налеп и хармоничен вкус.

Черна перла - български сорт със средноголям грозд, средноголямо зърно с дебела кожица, жилава, тъмносиня до черна, мискетов аромат, узрява до 10 август.

Афродита - сорт грозде от типа на безсеменните, ражда редовно и по много. По родовитост не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет.

Гроздовете са едри - около килограм - рехави. Зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибарено-жълт цвят. Има крехка ципа, леко хрупкаво, много сладко.

Започва да зрее около 10 август и към 15-и е напълно готово. Дава около 2 тона от декар.

Има отличен търговски вид и вкусови качества.

Десертни сортове без семе за тези стопанки, които ни писаха, че желаят да си произведат сами стафиди.

Русалка - български сорт, узряващ в началото на август, със средноголям грозд и средноедро зърно, тънка кожица, хармоничен вкус.

Супериор сидлес - американски сорт, узряващ в началото на август, с едро зърно и леко недоразвити семена.

Елица - узрява в първата деседневка на август, зрее с около седмица преди Армира. Гроздовете са средно големи, рехави. Зърната са големи - 5 г., овални, жълтозелени до кехлибарено жълти. Месото е хрупкаво, твърдо, с приятен вкус.