Броени дни преди началото на последния прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" сигурно се чудите коя e най-добрата инвестиция с цел модернизиране на работата във Вашето стопанство, която може да направите.

Екипът на НИК, с помощта на американската компания Trimble, са подготвили няколко решения, които в зависимост от Вашите нужди, биха допринесли за обновяване на оборудването Ви и подобряване на работния процес.

Искате да подобрите функционалността на стария Ви трактор?

Инсталирането на система за навигация и управление към стария Ви трактор, ще Ви даде точност при обработките, бързина и комфорт на работа, а инвестицията е значително по-ниска от закупуването на нова машина.

Отлично решение за модернизиране на стопанството и машините в него е единственият на пазара Android, базиран дисплей за навигация - TMX-2050. Съвместим с всички модели и марки машини и инвентари, той предоставя възможност за свързване чрез ISOBUS протокол, с цел прочитане на допълнителна информация от инвентара в полза на механизатор. Тази възможност зависи от модела на съответната, сеялка, торачка или друг инвентар. По този начин, например, може да се управлява в реално време нормата на торене чрез VRA технология или да се извършва сеитба с различна норма в различни полета или части от едно поле.

Интегрираният специализиран магазин за мобилни приложения наречен AppCentral, разработен от Trimble под платформата на операционната система Android, дава възможност директно от дисплея за навигация TMX-2050 да се работи със софтуерните платформи на НИК - FarmTrack, TechnoFarm TeamView, ConnectedFarm и GeoSCAN, както и с редица други приложения на световни брандове в производството на машини и прикачен инвентар.

Използвайки мобилното приложене FarmTrack, ще имате информация в реално време къде се намира камионът за разтоварване на реколтата по време на жътва или да следите локацията на другите машини във Вашето стопанство с инсталирана система за проследяване директно от кабината на трактора и дисплея за навигация.

Желаете новия ви трактор да завива сам?

Благодарение на технологиите на Trimble вече е възможно всеки един трактор да завива сам без значение от неговия модел и марка, както и година на производство. Това е възможно, използвайки дисплея Trimble TMX-2050 и технологията NextSwath, която помага на автоматизираното управление на машината да избере най-добрия радиус за вземане на завоя и да навигира трактора да се движи по тази траектория до навлизане на следващата линия за движение. По този начин вие пестите време за извършване на обработките и намалявате разходите за гориво.

Нуждаете се от повече прецизност в обработките?

Като лидер в технологиите за прецизно земеделие по цял свят, Trimble предлага технологии, с които фермерите могат да преминат отвъд прецизност към решения в реално време. Освен автоматичното движение на машините и елиминирането на презастъпванията, прецизните технологии повишават качеството на обработките.

Компанията предлага и технологии от следващо ниво на прецизност в обработки и възможност за контрол на информацията и процесите в стопанството, чрез които може да се контролира площта при пръскане с помощта на технологията Field IQ, позволяваща спиране на отделните секции на пръскачката, което води до опазване на посевите и икономия от препарати.

Друга такава технология, наречена VRA, е възможността за контролиране на нормата на приложение на торовете в различните части на парцела с цел по-оптимално подхранване на растенията с химични елементи, спрямо техните нужни.

Търсите качествен сервиз и обслужване?

Предлагайки такова богато портфолио от услуги, всяка една фирма има нужда от надежден сервиз, който да бъде близо до нейните клиенти. Сервизната мрежа на НИК покрива цялата страна, разполагайки с 15 мобилни сервизни центъра, които извършват сервизно обслужване на място, без значение дали е поддръжка на съществуващо или въвеждане в експлоатация на ново оборудване.

Новост в сферата на сервизното обслужване е и възможността за дистанционна диагностика на дисплея за навигация, дори по време на работа на машината, чрез софтуера за отдалечен достъп TeamViewer.

Не на последното място в обслужването на експлоатацията на навигационните системи е собствената RTK мрежа, която НИК са изградили над цялата страна. Тя е достъпна за всеки един техен клиент, желаещ да ползва сигнал с точност 2.5 см.

НИК предоставя и възможност за подобряване на уменията на механизаторите за работа с прецизните технологии, чрез организирането на периодични обучения за служителите на своите клиенти.