България подобрява мястото си в световната икономика, сочи Доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум в Давос, съобщи БНР. Страната ни прави сериозна крачка напред – за една година тя преминава от 54-то на 50-о място сред 138 държави, включени в изследването.

Основен партньор на Форума при събиране, обработка и представяне на данните за България е Центърът за икономическо развитие.

Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране на България, коментира Мира Прохазка, директор на Центъра за икономическо развитие:

Технологичната готовност, макроикономическата стабилност, ситуацията на пазара на труда, зрелостта или степента на развитие на бизнеса и промените в иновативността на бизнеса. За съжаление, традиционно България отстъпва в класацията поради незадоволителното състояние на институциите и по него страната заема едва 97-о място.

Най-негативните оценки са групирани във фактора състояние на институциите:

Най-тежка и негативна е оценката за съдебната система и недостатъчната ѝ независимост. По този показател България заема едва 110-о място. Бизнесът оценява като недостатъчно прозрачна правителствената политика и разбира се – наличието на сериозния проблем с корупцията и престъпността. Има проблеми с недостатъчната квалификация на работната ръка, неефективната инфраструктура, затруднения достъп до финансиране и недостатъчно ефективната държавна администрация.

От 2011 година България се придвижва от 74-то до 50-о място. Тя изпреварва редица страни от ЕС – Словения, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватска. В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ. Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните.