Хиляди канадски долари ще бъдат инвестирани в птицевъдния сектор на Квебек, за да бъде намалено профилактичното прилагане на антибиотици.
Пиер Бретон, член на Палатата на общините на Постоянния комитет по земеделие и храни в района съобщи за инвестиции в размер на 690000 долара, които ще бъдат предадени на EVQ - Асоциацията на птицевъдите в Квебек.
В рамките на този проект Катедрата по птицевъдство в Университета на Монреал и в частност Факултетът по ветеринарна медицина ще оценява различни алтернативни стратегии и тяхното влияние върху производителността на стадата, базирайки се на предишен изследователски проект. Университетът ще търси решения, които могат да бъдат приложени във всички птицевъдни отрасли.
Канадското правителство признава, че използването на антибиотици в животновъдството предизвиква нарастващо безпокойство сред потребителите, обяснява Пиер Бретон.
Птицевъдният сектор на Квебек се стреми към разработване и използване на водещи методи на управление на животновъдството, като при това спазва строгите стандарти за защита на животните, допълва президентът на EVQ Пиер-Люк Леблан. Здравословното състояние на родителските стада и качеството на продукцията са основен приоритет на канадските птицевъди.