Високите темпове на нарастване на износа на свинско месо от ЕС на външни пазари и в частност на печелившите сега пазари на Китай и Хонконг помогнаха на европейските свиневъди да намерят изход от кризата.
От юни експортът на свинско месо на страните от Еврозоната демонстрира високи темпове на растеж. Към юли износните обеми достигат 189 000 т, което е с 31% над показателите за аналогичния период на 2015 г. Това се отнася за испанските, датските и германските свиневъди, които се надяват, че кризата в сектора вече е зад гърба им.
В началото на годината европейските свиневъди имаха големи проблеми при реализацията на своята продукция след загубата на руския пазар. Общите щети се изчисляват на около 1,4 млрд. евро. Загубата нва основния пазар доведе до това, че европейските власти бяха принудени да подпомогнат свиневъдите и стартираха програма за частно съхранение на замразено свинско, за да избегнат пренасищане на вътрешния пазар. Но сега увеличаването на износа предизвиква внимателен оптимизъм в сектора.
Все пак положението е доста неустойчиво. Подобрението най-вече е свързано с нарастващото търсене от страна на Китай. Но европейският свиневъден сектор трябва да намери нови пазари за продукцията си, за де не зависи само от Китай.