Европейската комисия засилва контрола над вноса на конско месо на територията на Евросъюза и най-вече върху доставките от Канада и Южна Америка.
Решението е взето след провеждане на редица проверки, които показват, че канадското и южноамериканското конско месо не отговаря на стандартите за качество и безопасност в Европейския съюз.
Също така е важна възможността за проследяване на страната на произход на месото, което в редица случаи се оказва невъзможно.
Освен това канадското конско месо често се произвежда от животни, купени от САЩ. А това може да се превърне в голям проблем за Еврозоната, тъй като в американския животновъден сектор редовно се използват ветеринарни препарати и растежни стимулатори, забранени в ЕС.
Според новите правила, които влизат в сила на 31 март 2017 г., конете, транспортирани за клане извън ЕС, но чието месо е предназначено за експорт на европейския пазар, трябва да се отглеждат на територията на страната, където са изпратени за клане, не по-малко от 6 месеца.