Работата с мъжките разплодници крие опасности. Освен че водят често битка помежду си за надмощие в стадото не са изключение случаите, когато нападат безпричинно и овчаря, напомня на фермерите проф.дсн Михо Семков.

Броят на отглежданите в страната мъжки животни за угояване и разплод при отделните видове са около: в говедовъдството - от 1 до 2-год. възраст - 10 700, бици над 2 години - 4 600, биволи мъжки над 1 година - 670, кочове - 35 000, пръчове - 10 000, нерези - 4 700, жребци - 15 700. Техният брой в сравнение с женските животни е значително по-малък, но стопанското им значение особено на разплодните е значително по-голям. Чрез заплождане на женските се осъществява не само възпроизводство, но се постига и генетично подобряване и усъвършенстване на стадата. Напълно заслужено те се определят като "златния фонд" в животновъдството и се полагат изключителни грижи за тяхното здравеопазване, хранене, отглеждане и режим на полово използване. Същевременно работата с тези животни крие сериозни рискове и опасности за хората, пряко работещи с тях - от нараняване, травми и по-тежки последици. Причините за честите злополуки са, че с напредване на възрастта голяма част от разплодниците стават агресивни, злонрави, водят ожесточена борба помежду си и понякога нападат и човека. Поведението и агресивността на всеки разплодник се определя от неговия тип нервна дейност, т.е. от силата и скоростта, с която протичат двата основни процеса в мозъчната кора - възбуждане и задържане. Установени са ясно изразени четири типа нервна дейност: жив(сангвиничен), спокоен (инертен, флегматичен), неуравновесен (холеричен) и слаб (меланхоличен). Най-опасни при работа с тях са животните от неуравновесеният тип, които най-често проявяват агресивност и злонравие.

Типовете нервна дейност са наследствено обусловени

но те могат да бъдат изменени в положителна или отрицателна посока от факторите на околната среда и от начина на отглеждане и отношение към тях. Необходимо е да се подчертае, че физиологична база за по-голямата възбудимост и агресивност на разплодниците в сравнение с женските животни са андрогенните хормони. Тяхното ниво нараства след настъпване на половата зрялост. Те възбуждат нервните центрове, появява се полово влечение и стремеж за съешаване с разгонените женски животни. По време на еструса чрез отделяните феромони и други признаци на разгонеността женските повишават половата възбуда в мъжките и ако животновъдите не работят предпазливо с тях, може лесно да пострадат.

Много често

причина за възникване на злонравие е неправилният начин на отглеждане

При едрите преживни говежди и биволски бици, когато не са в стадата, а се отглеждат самостоятелно в оборите, обикновено се завързват за яслата и там се хранят, поят и отглеждат продължително. Такова фиксиране към яслата, без необходимото движение нарушава силно вродения инстинкт към свободно движение и създава стресово състояние и напрежение в организма, външен израз на което е агресивното поведение и злонравие.

В съвременното животновъдство

мъжките разплодници се отглеждат свободно в индивидуални боксове в обора

които са свързани с врата с индивидуални дворчета вън от обора. Там те прекарват по-голямата част от денонощието на слънце и чист въздух. Особено важно е поддържане на голяма хигиена на тялото с редовно почистване и къпане. Към правилното отглеждане на разплодниците се отнася и

хуманното отношение

В никакъв случай не бива да се допуска биене, ругаене, викове и крясъци, които неминуемо водят към рефлекс за самоотбрана и дори ако в момента не могат да се защитят, в удобен момент те си отмъщават за създадения в тях стрес. Необходимо е голямо умение, за да се създаде респект на животните към гледача, но без грубо отношение към него.

Друг основен фактор за избягване на злонравието при мъжките разплодници е

правилното хранене и редовното поене

Стресовото състояние, което предизвикват усещането на жажда или глад, води до агресивност. За поддържането на спокойно поведение, добра полова активност и високо качество на семенната течност трябва да се спазва стриктно дневният график за поене и хранене с качествени фуражи, които да осигуряват добра развъдна кондиция.

И още нещо важно за мъжките разплодници!

Не бива да се допуска нито затлъстяване, нито отслабване или изтощаване!

За избягване на трагични инциденти при работа с говежди и биволски разплодници, които са с голяма жива маса и необуздана сила, в световната животновъдна практика се използва поставянето на специални метални халки, като се пробива носната преграда. При извеждане на разплодниците тези халки се окачват със специална кука на дървена тояга с дължина около 1,5 метра и това дава възможност за безопасно водене и разходка на животните.

При работа с жребци

По време на случната кампания жребецът винаги се извежда от конюшнята задължително от двама гледачи, които държат юздата съответно отляво и отдясно на жребеца.

От изключителна важност е всеки животновъд да знае и стриктно да спазва правилата при работа с мъжките разплодници. Това не само ще гарантира здравето и живота им, но ще предпази от преждевременно бракуване и клане на ценни в генетично отношение животни поради злонравие.