"Кражбата на електроенергия е в Наказателния кодекс, но трябва да направим така, че тази разпредба да работи, включително предвидената санкция за затвор", заяви енергийната министърка Теменужка Петкова в началото на организираната от "24 часа" конференция за кражбите на електроенергия и съоръжения. Тя подчерта, че наказанеието мое да включва и затвор, но не се прилага.

"Налагането на наказания ще има превантивен ефект и друг, ако реши да посяга",каза Петкова.

"Когато има посегателства върху електропреносната мрежа страдат всички", посочи Петкова. "Всички плащаме сметката. Темата е важна и от гледна точка на енергийната сигурност. Всички ние, с общи усилия да намерим пътя с този много сериозен проблем. Милиони левове са щетите.

В последните месеци все повече се говори за кражба на ток,  все по-малко се говори за цени на ток.  Това показва, че обществото е узряло за справедливост. И всеки, който си плаща сметките за ток, трябва да бъде поощряван. 

Това заяви издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева при откриване на кръглата маса, организирана от вестника  - "Да спрем кражбите на токи съоръжения".

Най-после някой да нарече дискусия с истинското име, реагира експерт, поканен в дебата.  Досега кражбата на ток елегантно бе наричана "нерегламентирано ползване на електроенергия".   

6,5 млн. лв. са преките щети от кражбите на ток на година от електроразпределителните дружества. По 1150 семейства на територията наЧЕЗ остават без ток заради кражби от съоръжения, посочи тя.

Две цели си поставя кръглата маса, когато нарекохме "Да спрем кражбите на ток и съоръжения", оранизирана от в. "24 часа"  - да се опитаме да разберем дали има възможност и какъв е пътят да се увеличи цената на тези, които крадат. Какви законови промени с нужни, за да бъдат наказвани крадците, каза още Гочева.