Есенно-зимният период е най-трудния в живота на цветята

Няма достатъчно светлина, первазите и подовете са студени, от радиаторите идва горещ и сух въздух.

Обикновено зимата е времето, когато цветарите и то не само начинаещите, но и опитните губят своите любимци. Защо се получава така?

Опитайте се да си припомните дали във вашата практика е имало случай, когато растението започва да губи листатат си (или те просто увяхват, въпреки че почвата е влажна), а вие смятайки, че има нужда от вода веднага пристъпвате към поливането? А освен това подхранвате, за да го "подсилите".

За съжаление, признаците на недостиг на вода и симптомите на преполиването са практически еднакви. И в двата случая листата на растенията или завяхват, или оподат зелени при растенията с месести листа. Поради това, преди да се хванете за лейката, погледнете състоянието на почвата - ако горният пласт е влажен, то в никакъв случай не бива да поливате! Много важно е да спазвате това при епифитните и полуепифитните растения, а също при клубеновите и луковичните. Да живеят в "блато", без достъп на въздух към корените могат само блатните растения, а те почти не се срещат у дома.

Как да създадете оптимални условия

Най-често стайните растения са тропически или субтропични

В природата, от където произхождат, температурата на почвата е подложена на незначителни колебания, много по-малки от температурните разлиси на въздуха и по правило, винаги температурата на почвата е с 1-2 градуса по-висока от температурата на въздуха.

Освен това, влажността на въздуха в местата на естественото им обитаване е съществено по-висока отколкото в стаята, поради това надземната част на растението не се нуждае от толкова много вода, идваща от корените, колкото при стайни условия.

Какво се случва със стайните през зимата

Саксията обикновено е поставена на каменен студен перваз или под, а надземната част се облъчва от топъл въздух от радиатора. Това означава, че температурата на въздуха около растенията е с няколко градуса по-висока от почвената, като тази разлика понякога достига 10 градуса! При това не в правилната посока! Студените корени на цветята не работят. Колкото е по-висока температурата на въздуха, толкова повече вода и хранителни вещества изисква от корените надземната част. Но уви, тези изисквания корените не могат да изпълнят, защото са студени.

Топлата почва е необходима

При повечето тропически растения корените престават да се развиват, когато температурата на почвата спадне под 18-20°С

Има и такива, при които това се случва, когато температурата е под 22°С (например ананаса и други бромелии). При температура по-ниска от 13-15°С корените на тези растения не само, че не се развиват, но и изобщо не работят - не доставят никакви хранителни вещества.

Развитието на кореновата система е много важно. Онези корени, които виждате при пресаждането са само "транспорт". Основните доставчици на хранителните вещества са невидимите коренови влакънца, които живеят много кратко, и поради това кореновата система трябва непрекъснато да се развива. Именно кореновите влакънца се повреждат при пресаждането, дори и да ви се струва, че сте го направили без никакви повреди, за възстановяването им са необходими до две седмици.

Опитайте се да затоплите корените

За доброто развитие на стайните растения през зимата е много важно да поставите саксиите на топло място (изолирайте всички пролуки между прозореца и перваза, рамките на прозорците, между саксията и перваза или пода поставете топлоизолираща подложка от дърво или друг материал). Това трябва да бъде направено задължително, ако первазите или подовете ви са бетонни или каменни и ако искате вашите любимци да презимуват благополучно, а не просто да ги отглеждате като еднократни букети.

С поставянето на топлоизолация под саксията има надежда, че почвата ще бъде с температура около стайната, особено ако използвате пластмасови саксии. При глинените съдове, веднага след поливането и докато стените са влажни температурата на почвата е винаги по-ниска от стайната.

Да им дадете почивка или не?

Има два начина за отглеждането на стайните растения през зимата

Единият е да им предоставите условия за развитие (повечето тропически растения не се нуждаят от период но почивка), или да им помогнете да преминат към зимен сън, ако нявмате възможност да им предоставите необходимите условия.

Първият вариант е подходящ за онези цветари, които са готови през зимата да доосветяват растенията, да поддържат необходимата температура на почвата и висока влажност на въздуха. Тези хора, обикновено знаят какво трябва да правят.

Вторият вариант е по-приемлив за хора, които не са успели да се превърнат в цветни "фанатици". Те трябва да помогнат на растенията на "заспят".

Въпреки това, е необходимо да се изолират саксиите от студените повърхности. Освен това, те трябва да се изолират и от топлият въздух, идващ от отоплителните уреди.

Друго, не по-важно условие, е да намалите поливането. През зимата едва ли ще успеете да постигнете температурата на почвата по-висока от тази на въздуха. Това означава, че корените няма да могат да работят с пълен капацитет, тъй като всмукването на вода от корените намалява.

Ако забележите признаци на увяхване на растенията при влажна почва - просто започнете да ги пръскате и престанете до поливате. Поливането не само няма да помогне, но и ще влоши ситуацията, тъй като корените, лишени от достъп на въздух в студената почва просто ще изгният.

Полива се едва след частично изсъхване на почвата. До пресушаване не е необходимо да се стига, но и да се полива докато почвата е влажна не бива!

Зимен сън

И така, растенията са в период на почивка - температурата на почвата е по-ниска от през лятото, температурата на въздуха - също, поливането е намалено

Какво следва?

Най-важното, е че растенията спокойно ще презимуват. Някои от тях, листопадните или полустопадните, може да загубят напълно или частично листата си. Други просто няма да растат.

Второ, няма да има зимни издължени филизи с увеличено междувъзлово пространство, които не са в състояние да се държат самостоятелно.

Трето. Някои растения просто имат нужда от период на почивка, без него те вехнат. Тези растения ще отпочинат и ще ви зарадват през пролетта с обилен цъфтеж. Без зимната почивка ге ще бъдат слаби, лошо разклоняващи се, с малко количество листа и цветни пъпки.

Четвърто. Има растения, особено цъфтящите, при които периодът на зимен сън е задължителен. Без него те няма да цъфтят на следващата година. При много от тях цветните пъпки се залагат именно през този период.

И още нещо, което е важно - в никакъв случай не торете растения, при които периодът на покой е започнал! Ненавременното внасяне на подхранващи препарати може да ги убие. Едва през пролетта, когато се появят първите млади издънки има смисъл от подхранване, иначе просто ще изгорите корените, без да има никаква полза за растенията.