Вирее без проблеми в цялата страна

Касисът макар и познат, не е сред най-популярните култури сред любителите градинари. Но истинските ценители познават качествата му и затова задължително го отглеждат.

Касисът е най-студоустойчивият ягодоплоден вид, през дълбокия покой издържат до минус 30-32 градуса, а по време на цъфтежа - до минус 5 градуса.

Благодарение на това растението може да се отглежда във всички райони на страната, дори и в планинските и полупланинските.

Касисът е влаголюбива култура. Затова е препоръчително да се полива.

Към светлината не е много взискателен. Може да се отглежда и в някое по-сенчесто място в градината.

Разбира се, както при повечето растения, касисът по-добре се развива на плодородни почви. Ако почвата не е много богата, задължително се прави подходящо торене, за да може да се развива правилно.

Размножава се с резници и отводи

Подходящо е през есента или през пролетта

Размножаването на касиса става чрез вкореняване на резници или чрез отводи.

С резници

Резниците се вземат от добре развити едногодишни леторасли. Те се засаждат директно в почвата. Под повърхността остават 2-3 междувъзлия, а отгоре - 1-2 пъпки, които не се покриват с почва.

С отводи

При този начин стъблото се навежда към повърхността, като се прикрепя със скоби и отгоре се насипва почва. Постепенно се образуват корени, а след време отводът се отделя от майчиното растение и се засажда на друго място.

Засаждане

Ако се отглеждат няколко растения, може да се засадят в редове. Разстоянието се определя според сорта. Ориентировъчно разстоянието между редовете е 2-2.5 м, а между растенията вътре в реда - 1 м. 

Дава плодове след около две години

Ако се грижите добре за растенията, може да имате плодове още на втората година.

Плододават най-младите клонки. От стъблата на 4-6-годишна възраст се получават най-много и най-качествени плодове.

На втората година след засаждането касисът започва да ражда. Сортовете касис са самоопрашващи се, но е препоръчително при засаждане на няколко растения да се изберат различни сортове.