Д-р Емилия Бенова

Приближи ли зимата, увеличава се и опасността да заболеем от грип. Той е остро вирусно заболяване, причинено от типичните грипни вируси - тип А (А1, А2, А3), В (В1, В2, В3), С и D. По правило грипният вирус се развива като епидемия в световен мащаб(пандемия). Тежките форми, ако не се лекуват навреме, взимат многобройни жертви.

Клиничната картина на грипа започва от 12 часа до 3 дни след контакта с вируса. Болният се оплаква от слабост, отпадналост, уморяемост, кашлица, секреции от носа, понякога свиркане в гърдите, неспокойствие, втрисане, висока температура. Типични за грипа са болките по мускулите и ставите, съчетани с чувствителна кожа, и болки в очните ябълки.

Освен чистата вирусна инфекция, често настъпват и вторични бактериални усложнения като грипни бронхити, пневмонии с тежко протичане, възпаления на бъбреците(пиелонефрити), хепатити, по-рядко менингити.

Грипът се лекува задължително със строг постелен режим, пазене на стаята и достатъчно и адекватно медикаментозно лечение. Следи се температурата, дават се достатъчно течности под формата на вода и билкови чайове - липа, подбел, риган, бъз, босилек, лайка, шипка, мащерка, ружа, руски и китайски чай. Много ефективни са комбинираните чайове като гръден чай, бронхопам, бронхолин, туристически и други смесени билкови чайове. Всички те се подслаждат с 1-2 лъжици чист пчелен мед.

Аналгетици и антипиретици (обезболяващи и противотемпературни средства) се дават само ако температурата надвиши 37,5 градуса, защото температурната реакция на организма е стремеж за унищожаване на грипния вирус и другите болестотворни причинители.

У нас с успех се използата ацетизал, аспирин, аналгини, парацетамол, седалгин, седалгин нео, цитрамон, саридон в дози 3 пъти по 1 до 3 пъти по 2 таблетки дневно. Добавят се големи дози витамини и най-вече витамин С. Той се дава в таблетки по 100 мг от 3 по 5 до 5 пъти по 5 (от 1,5 до 2,5 грама на 24 часа). Поливитамините се дават по веднъж дневно.